ДПБ - Карлуково

понеделник, 14 август 2017 15262

Държавна психиатрична болница (ДПБ)-Карлуково

 logoDPB

Държавна психиатрична болница – Карлуково съществува от 1902 г.

Болницата разполага с:

  • Павилионен сграден фонд: 3 бр. павилиони, разположени сред обширен парк наплощ от 70 декара;
  • Обновени болнични стаи за пациенти с по 2 и по 4 легла със самостоятелен санитарен възел, телевизор, видеонаблюдение и интернет;
  • 7 отделения с общ капацитет 215 легла: мъжко и женско отделение за краткосрочно лечение на остри психози и зависимости, мъжко и женско отделение за средносрочно лечение на тежки психози, геронтологично отделение, отделение за зависимости към алкохол и ПАВ (психоактивни вещества), тип защитено общежитие – хронично болни.

Болницата е построена на мястото на старинния Карлуковски манастир „Викторова лъка”, който се предполага, че датира от ХІV век – Второто българско царство. От манастира до днес е съхранена единствено църквата „Успение Богородично”, която се намира в пределите на болницата и е обявена за национален паметник на културата.

Неповторимата красота на Искърското дефиле, лечебната тишина, богатата история на района и вярата на хората в целебните сили  на мястото – всичко това се съчетава хармонично с труда, полаган от лекарите и служителите на болничното заведение.

Директор – д-р Христо Василев

ДПБ-Карлуково

община Луковит

област Ловеч

ул. „Железничарска” 14

тел.: 0882 809072 /личен състав/

e-mail: [email protected]

https://www.livechatalternative.com/