Препоръки - пожар


ОБУЧИТЕЛНИ МАТЕРИАЛИ ЗА НАСЕЛЕНИЕТО – ЕСЕННО-ЗИМЕН СЕЗОН 2021/2022 Г.

ПОЖАРИ У ДОМА. КАКВО ДА ПРАВИМ?

Когато говорим за пожари у дома е много важно да не подценяваме сигурността, защото само за две минути огънят може да стане животозастрашаващ. След пет минути едно жилище може да бъде напълно погълнато от пламъци. Затова, ето какво е хубаво да знаем за пожарите и защо е задължително да имаме пожарогасител в дома си:

- Пожарът се разраства много бързо! За по-малко от 30 секунди малък пламък може да се превърне в голям пожар. Отнема само няколко минути цялата къща да бъде погълната от пламъците.

- Огънят е много горещ! Топлината е по-опасна  от пламъците. Температурата на помещението при пожар може да бъде 100 градуса на нивото на пода и да се повиши до 600 градуса на нивото на очите. При вдишване на този супер горещ въздух ще изгорите белите дробове и ще разтопите дрехи по кожата си.

- Пожарът е черен! Макар огъня да произвежда светлина, той образува много черен дим, който ще ограничи видимостта.

- Пожарът е смъртоносен! Димът и токсичните газове убиват повече хора, отколкото пламъците. Пожарът произвежда отровни газове, които ви правят дезориентирани и сънливи. Задушаването е водеща причина за смъртта в огъня, превишавайки изгарянията три пъти.

Преди пожар. Създаване на план за евакуация

В случай на пожар не забравяйте, че всяка секунда има значение, така че вие и вашето семейство винаги трябва да сте подготвени. Плановете за евакуация ще  ви помогнат бързо да излезете от дома си.

Два пъти годишно репетирайте домашния си план за евакуация в случай на пожар. Някои съвети, които трябва да имате предвид при подготовката на този план, включват:

- Постарайте се да има два начина за напускане на всяка стая, в случай че основният изход бъде блокиран от пожар или дим.

- Вторичен маршрут могат да бъдат прозорците или терасите, през които да преминете в съседна къща, сграда, тераса.

- Репетирайте евакуацията със затворени или завързани очи, за да свикнете да се ориентирате в помещенията с ограничена видимост.

Аларми за дим

Ненапразно в някои държави е задължително да имате димни аларми в домовете си. Те значително повишават шанса за оцеляване в смъртоносен домашен пожар. Ето някои съвети свързани с противодимните аларми:

- Проверявайте за изправност поне 2 пъти годишно системата.

- Проверявайте всеки месец батериите на устройството.

- Добре е да инсталирате аларми за дим във всяко помещение или етаж от дома Ви. Ако имате мазе или таван - там също.

- Заменете цялата аларма за дим на всеки 8-10 години или в съответствие с инструкциите на производителя.

- Никога не изключвайте алармата за дим по време на готвене - това може да е смъртоносна грешка.

Още съвети за безопасност:

- Сканирайте и/ или копирайте всички ценни документи, актове за раждане и пр.

- Спете на затворена врата.

- Обърнете се към  местния пожарен отдел за информация относно обучението за правилното използване и поддръжка на пожарогасителите.

- Обмислете инсталирането на автоматична пожарогасителна система във вашето жилище.

По време на пожар:

- Вървете ниско долу по пода, докато излезете на безопасно място. Тежкият дим и отровните газове се събират първо по тавана.

- Преди да отворите вратата (което е най-нормалното действие, което бихте направили инстинктивно) пипнете дръжката и самата врата. Ако е гореща или има дим, който я заобикаля, не отваряйте, а използвайте резервния си изход за евакуация.

- Ако отваряте врата, то я отваряйте бавно и бъдете готови бързо да затворите обратно, ако има пламъци или дим.

- В случай, че сте успели да се измъкнете, но вътре има още хора, не се връщайте обратно  с цел да помогнете, а потърсете незабавно помощ на 112.

- Не забравяйте да съобщите и за домашните си любимци, ако са останали в пожара.

- Ако не можете да излезете, затворете вратата и покрийте вентилационните отвори и пукнатини около вратите с кърпи или дрехи.

- Ако има как сигнализирайте на пожарникарите  къде точно се намирате с фенерче или светла кърпа/дреха.

- В случай, че имате изгаряне по кожата, покрийте го с чиста, суха кърпа преди да стигнете до медицинската помощ.

След пожар:

- Потърсете помощ от местната служба за подпомагане при бедствия, като например Червения кръст, ако имате нужда от временно настаняване, храна и лекарства.

- Ако сте застраховани, обърнете се към вашата застрахователна компания за подробни инструкции относно защитата на имота, извършването на инвентаризация и контактуването с фирмите за възстановяване на пожари.

- Ако не сте осигурени, опитайте се да се свържете с частни организации за помощ.

- Попитайте пожарникарите за съдействие веднага след пожара, дали и кога е напълно безопасно да влезете в жилището си. Бъдете бдителни за всички структурни щети, причинени от пожара.

- Не се опитвайте сами да свържете сами комуналните услуги. Посъветвайте се с пожарникарите за безопасността.

- Провеждане на инвентаризация на повредени имоти и предмети. Не изхвърляйте повредени стоки, докато не направите инвентаризация.

- Опитайте се да намерите ценните документи и записи.

- Започнете да съхранявате всички разписки за всички пари, които харчите, свързани с пожара. Ще ви бъдат необходими за получаването на обезщетения  от застрахователното дружество.

Предотвратяване на пожари в дома:

Разбира се, че възникването на пожари у дома може да бъде предотвратено. Следват няколко  лесни стъпки, които всеки от нас може да предприеме, за да предотврати такава трагедия:

При готвене:

- Винаги бъдете в дома си, когато сте оставили на котлона нещо да се вари или нещо във фурната да се пече, независимо, че ще отнеме повече време. Ако се наложи да излезете, дори и за 5 минутки, изключете печката.

- По време на готвене бъдете с къси ръкави или поне такива, които могат безопасно да се запретнат и да не пречат.

- Постарайте се децата винаги да са на безопасно разстояние от печката. И никога да не пускат сами електроуреда или газовия котлон.

Пушене:

- Винаги се уверявайте, че пепелника, който изхвърляте  в коша е абсолютно изгасен.

- Не пушете в кухни, където се използва газ за готварски цели.

- Не  пушете в леглото или на дивана.

Електрически уреди:

- Повредените проводници могат да причинят пожар.

- Сменете незабавно всички износени, стари или повредени кабели на уреди и не използвайте  кабели под килими или мебели.

- Уреди, които загряват или правят искри по време на употреба, трябва да бъдат незабавно изключени от захранването.

- В случай, че се отоплявате на електрическа печка, то винаги обръщайте внимание на предметите около нея. Не дръжте нищо  близко до такива уреди. Изключвайте винаги, когато напускате помещението.

Камини:

- Почиствайте и проверявайте комина преди всеки отоплителен сезон.

- Не оставяйте камината запалена в случай, че не сте у дома.

- Бъдете внимателни, при почистване от старите въглени, дали няма някой незагаснал. Използвайте метален съд, в който да  изхвърлите пепелта.

- Не дръжте лесно запалими предмети в близост до камината, както и сушилници с дрехи.

Децата:

- Уверете се, че децата са наясно с това, че огънят не е играчка.

- Съхранявайте кибрити и запалки на места, недостъпни за децата.

- Не оставяйте децата сами до камини, свещи, включени електроуреди дори и за 5 минути.

- Не позволявайте на децата сами да включват електроуреди или да слагат дърва в камината.

 

ДА НАУЧИМ ДЕТЕТО ДА СЕ ГРИЖИ ЗА СВОЯТА БЕЗОПАСНОСТ

Детската игра с огън е една от честите причини за пожар, а животът на детето е безценен. То трябва да разбере това от Вас и да гледа на живота си като най-ценното богатство. Спазвайте следните превантивни мерки:

- Не оставайте на достъпни места и най-малките източници на запалване като кибрит и запалки. Обезопасете контактите със специални предпазители.

- Особено опасно е да оставате детето само до отоплителни електроуреди с открити реотани.

- Упражнявайте непрекъснат надзор над игрите му – в къщи и на открито. Колкото повече пораства детето, толкова любопитството му нараства. То иска да знае и да може всичко като възрастните. Възползвайте се от това и давайте личен пример с поведението си по спазване на правилата за пожарна безопасност.
Отговаряйте на въпросите му възможно най-изчерпателно и се опитвайте да му обяснявате смисъла на мерките за пожарна безопасност и защо се изисква стриктното им спазване.

- На съвременните родители е трудно да бъдат непрекъснато до детето си. Ако се наложи да оставите за малко детето само вкъщи, обезопасете предварително помещението и дома. Но никога не заключвайте вратите – те са пътят за евакуация и спасение на децата в случай на пожар.

- Учете Вашето дете да разпознава местата вкъщи, където може да възникне  пожар и предметите, които могат да го предизвикат.

- Заедно с него тренирайте преминаването по пътя за евакуация от дома.

- Уточнете мястото, където може да се скрие, когато не може да избяга при пожар. Добре е това да бъде банята при пуснат душ и поставяне на намокрена маска на устата и носа.

- Накарайте детето да научи телефонът за съобщение при пожар - тел. 112. Научете го за точния адрес, на който живеете и какво трябва да съобщи на тел. 112 при откриване на признаци на пожар.

Обяснете на детето защо не бива:

 • Да си играе с кибрит, запалка, свещ или друго нещо, с което може да предизвика пожар.
 • Да слага дрехи, обувки или играчки в близост до отоплителните уреди!
 • Да играе с фойерверки и пиратки!
 • Никога да играе с леснозапалими и горими течности!
 • Да се крие при пожар на места, където трудно ще бъде открито от пожарникарите!
 • При пожар в горящото помещение да отваря допълнително прозорците – допълнителният кислород ще усили горенето!
 • При пожар да изпада в паника и да ползва асансьор.

Обяснете на детето защо трябва:

 • Винаги да проверява дали е изключило електрическите уреди, когато свърши работа с тях!
 • Да съобщи веднага на родителите си или на някой възрастен, ако види, че някой играе с огън.
 • При възникване на пожар да съобщи за това веднага на съсед или възрастен.
 • Да телефонира на тел. 112, за да предаде съобщение за пожар в случай, че животът му не е в непосредствена опасност.
 • При подаване на съобщение за пожар да говори ясно и бавно, като подаде информация къде и какво гори, има ли застрашени хора.

В случай, че все пак в дома възникне пожар, детето трябва да знае и да умее да прилага няколко прости правила:

 • Да запази самообладание и да позвъни на тел. 112. Да каже точния адрес и какво гори!
 • Да напусне дома по най-късия път, а ако стълбището е задимено  да не ползва асансьор.
 • Ако стаята се изпълни с дим, да се движи приведено към пода или пълзешком (ако няма видимост, покрай стената) и ако има възможност, да постави на устата и носа си навлажнена кърпа.
 • Ако пътят му за евакуация по стълбище или друг изход навън е блокиран или задимен, да излезе на балкон или открит прозорец и да алармира, че се намира в опасност – с викове, ръкомахания и др.
 • Да не скача от прозорци и балкони, а да чака да бъде открит от пожарникарите.
 • Да не се връща за нищо вкъщи, защото животът му е по-ценен от всички играчки, дори и от домашните любимци!
 • Ако не може да избяга навън, да се скрие в банята! Да затвори вратата и да пусне душа.
 • Ако дрехите му се подпалят, да спре, да закрие лицето си с ръце и да се търкаля на пода, докато пламъците угаснат.

 

АКО ИМАТЕ БЛИЗЪК ИЛИ СЪСЕД, КОЙТО Е ТРУДНОПОДВИЖЕН ИЛИ БОЛЕН И ПРЕКАРВА ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ ВРЕМЕТО СИ САМ

Трябва ли да припомняме, че това е най-рисковата група при пожар!

Обезопасете в противопожарно отношение дома или окажете съдействие за това.

Особено важно в такива случаи е осигуряването на възможност за незабавна телефонна връзка с тел. 112.

При пушачи трябва да бъдат осигурени специални негорими съдове за събиране на угарки.

От решаващо значение е осигуряването на максимално безопасни отоплителни уреди, които да са поставени на безопасно разстояние от покривката на леглото, завивките и други горими материали.

Всички отоплителни уреди трябва да са стабилно укрепени. Затрудненото придвижване на Вашия близък край отоплителен уред не трябва да води до преобръщането му.

Подменете амортизираните и морално остарели електро- и отоплителни уреди и съоръжения с такива със съвременни средства за защита.

С времето изолацията на старите електрически проводници се износва и оголените или прогорели места могат да станат източник на запалване. Подменете ги с нови.

По възможност осигурете на Вашите близки допълнителна помощ в домакинството или окажете съдействие за включване в системата на социалния патронаж. Поемете своята отговорност в грижите за Вашите близки!

 

ХИМИЧЕСКИ СПЕШНИ СЛУЧАИ В ДОМАКИНСТВОТО

Въпреки че рискът от химическа авария е малък, знаейки как да се борави с домакински продукти, съдържащи опасни материали или химикали, може да намали риска от нараняване.

Изключително важно е да се съхраняват домакински химикали на места, където децата нямат достъп до тях. Не забравяйте, че продукти като аерозолни кутии, спрей за коса и дезодорант и лак за нокти, почистващи препарати за тоалетни чинии и полиращи средства за мебели попадат в категорията на опасните материали.

Опасните домакински химикали могат да включват:

- Почистващи препарати;

- Пестициди;

- Автомобилни продукти като антифриз или моторно масло;

- Различни елементи като батерии, живачни термометри и флуоресцентни крушки;

- Запалими продукти като керосин, отоплително масло за дома, резервоари за пропан и по-лека течност;

- Материали за работилници или боядисване, като разредители на бои и терпентин;

- Продукти за трева и градина като хербициди и инсектициди.

Следват насоките за безопасно закупуване и съхраняване на опасни битови химикали:

- Съхранявайте продуктите, съдържащи опасни материали, в оригиналните им контейнери и никога не изваждайте етикетите, освен ако контейнерът не е корозиращ. Корозиращите контейнери трябва да бъдат преопаковани и ясно обозначени;

- Никога не съхранявайте опасни продукти в кутии за храни;

- Никога не смесвайте опасни химикали или отпадъци от домакинствата с други продукти. Несъвместимите вещества, като хлорното избелване и амоняка, могат да реагират, да се възпламенят или да експлодират;

- Никога не използвайте спрей за коса, почистващи разтвори, бояджийски продукти или пестициди в близост до открит пламък;

- Почистете незабавно всички химически разливи. Оставете парцала, с който сте почистили да се проветри на открито и след това го изхвърлете в коша за боклук.

По време на химическа аварийна ситуация в домакинството:

- Излезте веднага от жилището, ако има опасност от пожар или експлозия.

- Стойте някъде на въздух, на безопасно място.

Разпознаване и реагиране на симптоми на токсично отравяне, включително:

- Затруднено дишане;

- Дразнене на очите, кожата, гърлото или дихателните пътища;

- Промени в цвета на кожата;

- Главоболие или замъглено зрение;

- Замаяност, тромавост или липса на координация;

- Крампи или диария.

В случай на отравяне потърсете незабавна медицинска помощ. Не се доверявайте напълно на инструкциите на етикета, може да са остарели. Не приемайте нищо през устата, освен ако не сте посъветвани да го направите от медицински специалист.

 

МЕРКИ ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА ПОЖАРИ

Пожарът е неконтролирано горене, което нанася щети.

За да има процес на горене е необходимо създаването на горима среда и наличието на източник на запалване. Това означава, че за процеса на горене трябва да са налице три предпоставки: наличие на горими материали, на кислород за поддържане на горенето и източник на запалване. Всички мерки за пожарна безопасност (правила, норми и др.) са основани на елиминиране на една от тези три предпоставки и намаляване влиянието на опасните фактори при пожар за здравето и живота на хората.
Не само откритият огън може да бъде източник на запалване, а и нагрети предмети над температурата на запалване на дадено вещество (материал). Чрез процеса на топлопренасяне запалване може да възникне в място (помещение), което не е в съседство с източника на топлина.

Често опасните фактори на пожара върху човешкия организъм се подценяват. Това е не само високата температура, а на първо място отделяните токсични продукти, особено при горенето на синтетични материали, така характерни за бита днес.

Съвременното разбиране на качеството на живот включва пожарообезопасеността на жизнената среда или привеждането и в съответствие с правилата и нормите за пожарна безопасност. Спазването на правилата и нормите за пожарна безопасност са отговорност на всеки гражданин, а нарушаването им може да застраши не само личната собственост и живота на близките.

Противопожарната култура е съществена част от съвременната култура. Тя включва знания за пожароопасните свойства на веществата и материалите, поведението им при пожар, мерките за предотвратяване на пожар, създаването на предварителни условия за пожарогасене и ограничаване на неблагоприятните последици от възникнал пожар, умения за действие при пожар и др.

Формирането на противопожарна култура трябва да започне от ранна детска възраст, за което от голямо значение е личният пример на по-възрастните.

ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕ НА ПЕЧКИ С ТВЪРДО ГОРИВО (ДЪРВА ИЛИ ВЪГЛИЩА):

Използването на отоплителни уреди на твърдо гориво е широко застъпено и днес, като често се подценява пожарната им опасност.

За тяхната безопасна експлоатация също е необходимо съобразяването с инструкциите на производителя. Горивните камери на такива уреди са изчислени на определен тип гориво и при ползването на друг вид с по-висока калоричност стените на печките прогарят.

Недопустимо е ползването на самоделни отоплителни уреди за твърди горива!

Още при инсталирането на отоплителни уреди на твърдо гориво трябва да се спазят следните изисквания:

- Отстояние от горими предмети не по-малко от 80 см. Стената зад печката не трябва да се облицова с горими материали;

- Задължително поставяне на негорима подложка с прагове от трите страни с размер 30 см отпред и по 20 см отстрани на уреда;

- Стабилно укрепване на димоотводните тръби (кюнците). Отворите към комина трябва да се затварят със стандартно изработени ламаринени розетки. В комините на сградата не трябва да има фуги към помещенията и те периодично (в зависимост от интензивността на ползване, но не по-малко от един път годишно) трябва да бъдат почиствани от налепи и сажди. Преминаването на комините през горими междуетажни конструкции, както и през таваните трябва да е специално защитено с негорими материали.
Комините трябва да са измазани отвън и отвътре. От по-старите сгради трябва да бъде отстранена допусканата в миналото строителна неизправност – вградена дървена греда в конструкцията. Пожарната опасност в този случай не е за подценяване – през комина преминават нагрети до висока температура продукти на горенето, които променят състава на дървесината и водят до запалване.

Печките никога не трябва да се запалват с леснозапалими течности (бензин, нафта и др.), както и да се зареждат с гориво от вечерта за другия ден. Винаги след ползване на печка на твърдо гориво тя трябва да бъде угасена докрай. Опасно е т. нар. непълно горене или тлеене на дървесината, при което се отделя силно токсичният продукт на горенето въглероден окис. Той не се усеща, но може да доведе до задушаване. Ако печката се самозагаси, трябва да почистите горивната й камера!

Никога не изхвърляйте неизстинала сгурия там, където има горими отпадъци! Не оставяйте за сушене около отоплителните уреди дрехи и др. леснозапалими материали. Зиданите печки (камините) трябва да са монтирани на конзоли, вградени в носещи стени на плътна негорима основа с височина поне 25 см от горимия под до огнището. Те трябва да са добре измазани или изолирани с негорими материали, като не се допускат никакви процепи и пукнатини, през които горенето може да се разпространи към съседни помещения.

Важно е спазването и на правилата за съхраняване на горивата. Това трябва да става в специално устроени места, като се избягва непосредствената близост с помещенията за живеене. Пристроените към къщите навеси трябва да са с негоримо покритие до плътни негорими стени. При наличие на влага въглищата могат да се самозапалят! Въглищата да се складират най-много до 2 метра височина на отделни купчини.
Средствата за запалване на отоплителните и нагревателните уреди – кибрити и запалки, трябва да се съхраняват на недостъпни за децата места! Процесът на горене е особено интересен за малчуганите, а детската игра с огън е сред причините за пожар с най-тежки последици! Упражнявайте постоянен надзор над децата. Никога не ги оставайте сами вкъщи при работещи отоплителни уреди!
Никога не ги заключвайте! Техният интерес трябва да бъде задоволен с Вашите ясни обяснения и указания как пожаробезопасно трябва да се използват отоплителните уреди!

 

ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕ НА ПЕЧКИ С ТЕЧНО ГОРИВО (НАФТА):

Нафтата е висококалорично гориво с относително ниска цена. Безопасното и ползване трябва да бъде съобразено обаче с високата й пожарна опасност като леснозапалима течност. Не по-малко опасни са нагретите пари, които може да доведат и до взрив.

Нафтовите печки трябва да са устроени върху негорими подложки с вертикални прагове от всички страни. Внимателно трябва да бъде следена изправността на дозаторите, спирателната и контролно-измервателната арматура, термозащитата и автоматиката на уреда. Не бива да се допускат нарушения на целостта (прогаряния) на стените на разходния резервоар и на горивната камера. Недопустимо е зареждането с гориво на неизстинала нафтова печка поради нагретите пари в горивната камера. При разливане на гориво незабавно нагрятата течност около резервоара и печката трябва да бъдат отстранени. Недопустимо е в нафтови печки – стандартно изпълнение, да се ползват отпадъчни нефтопродукти с неясен състав и произход!

Важно! В жилищата трябва да се съхранява нафта само за ежедневни нужди. Недопустимо е съхраняването на нафтата (и други леснозапалими течности) да става в общите части на кооперации и жилищни блокове (мазета, тавани и др.). За безопасно съхранение трябва да се използват херметично затварящи се съдове, които не се наелектризират.

 

ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕ НА ПЕЧКИ С ГАЗОВО ГОРИВО (ПРОПАН-БУТАН):

Дейностите по устройването и техническото поддържане на газовите отоплителни уреди трябва да се извършват само от специалисти. Експлоатацията им следва да се осъществява само след предварително обучение.

Важно правило за ползването им е постоянният контрол за техническата изправност на съоръженията – автоматиката, вентилите и др., осигуряващи нормална работа.

Необходимо е уредите да са стандартно изпълнение и в никакъв случай да не се използват газови устройства и бутилки със съмнителен произход.

Отопляваните с газови печки помещения задължително трябва да са с постоянна естествена вентилация.

Недопустимо е устройването и съхранението на газови бутилки в бани и спални, в помещения под кота нула (мазета, шахти и др.), в близост до печки, радиатори и каквито и да е източници на топлина, както и на места с пряко слънчево нагряване, в гаражи, общи тавани и стълбища.

Нарушаването на херметичността на газопроводите (маркучите или шланговете) с изтичане на газ в затворено пространство е изключително опасно.

С цел установяване на течове на газ у нас към пропан-бутана се добавя мирис на чесън. В случай, че усетите специфичната миризма, веднага затворете вентилите и започнете проветряване на помещението. Пропан-бутанът е по-тежък от въздуха и се наслагва в ниските части на помещението, поради което проветряването трябва да се извърши и за най-ниските точки.

В случай на теч над допустимата концентрация, при източник на запалване с минимална мощност може да се възпроизведе взрив. Ако е тъмно, не палете лампата и не ползвайте открити огнеизточници – запалки, свещи и др. По най-бързия начин изключете електричеството.

Проверката за изтичане на газ в никакъв случай да не се извършва чрез поднасяне на открит огън към съмнителното място. Това можете да извършите чрез сапунен разтвор на мястото на евентуалния теч.

Необходимо е да знаете, че при всяко напълване отново на битовите бутилки с газ на определените за това газостанции се извършва задължителна проверка на годността на съда под налягане.

Периодично той трябва да се подлага на проверка от оторизираните за това органи, по специална методика за откриване на скрити дефекти.

Не поемайте излишен риск и не практикувайте напълване с газ на по-малки бутилки от такива с по-голяма вместимост.

Всяка профилактика, която трябва да бъде извършвана, задължително е посочена в инструкциите на производителя на съответния газов уред. Изисквайте от търговците при покупка на уред да Ви бъде предоставена съответната инструкция на български език.

 

ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ОТОПЛИТЕЛНИ И НАГРЕВАТЕЛНИ УРЕДИ:

Никога не оставяйте включени уреди без наблюдение! При напускане на дома или офиса още веднъж се убедете, че сте изключили уредите.

Не използвайте нестандартни и саморъчно направени уреди!

Изучавайте и стриктно спазвайте инструкциите за експлоатация на производителя!

При необходимост от ремонт на електрически уреди и съоръжения се доверявайте само на специалисти.

Включвайте електроуредите само към силови токови кръгове с подходящо за целта сечение на проводниците. Контактите трябва да са тип “ШУКО”, по възможност да не се ползват разклонители.

Знайте, че няма електроуреди, които да могат да ви служат вечно. След изчерпване на лимита им те губят своята надеждност и безопасност. Не ползвайте отоплителни уреди с открити реотани.
Върху или в близост до електрическите уреди никога не оставяйте горими предмети. Не ги използвайте за сушене на дрехи.

Осигурете безопасността на децата, като поставите предпазители на контактите. При включени електроуреди никога не оставайте децата без наблюдение! 

Укрепете добре всички отоплителни уреди поради опасността от обръщане. Последното е особено важно и за безопасността на Вашите близки, ако те са трудноподвижни, възрастни или болни хора! Те са най-рисковата социална група при пожар!

Специално внимание трябва да отделите на пожарната безопосност на топлоакумулиращите електроуреди. Монтажът им трябва да се извърши от специалист. Захранването им трябва да е на отделен токов кръг с автоматичен предпазител, при сечение на захранващия проводник не по-малко от 4 кв. мм. Трябва да запомните: При пожар уреди под напрежение или включени към електрическата мрежа не могат да бъдат гасени или охлаждани с вода! Това може да стане само след изключване на електрическия ток от централното електрическо табло или от етажното такова! Има опасност от токов удар с фатални последици!

 

ПРОТИВОПОЖАРНАТА СЛУЖБА ПРЕДОСТАВЯ ОБУЧИТЕЛНИ МАТЕРИАЛИ ЗА НАСЕЛЕНИЕТО ВЪВ ВРЪЗКА С ОПАСНОСТТА ОТ ЛЕТНИ ПОЖАРИ

Във връзка с настъпилия пожароопасен сезон за горите и селскостопанската реколта, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Ловеч предоставя следните обучителни материали за населението:

Опазване на земеделските земи и реколтата от пожари през лятото

Със започването на жътвената кампания в страната зачестиха пожарите в земеделски земи, които нанасят огромни загуби за земеделските и селскостопанските производители. За недопускане на такива произшествия, служба „Пожарна безопасност и защита на населението” обръща внимание на гражданите за абсолютната законова забрана за изгаряне на стърнища и растителни отпадъци в земеделските земи - чл. 6, ал. 1, т. 2 от Закона за опазване на земеделските земи.

Не палете огън на открито във ветровито време. Това е предпоставка за пренасяне на големи разстояния на запалени частици и може да доведе до бързо разпространение на пожара с обхващане на значителни площи от огъня. В дворовете палете огън само ако предварително сте обезопасили огнището и сте подготвили подръчни уреди за пожарогасене (съдове с вода и пясък, тупалки и др.). Не палете огън в близост до стрехите на сградите и под клоните на дърветата. Никога не оставайте накладения огън без наблюдение! Не палете огън в междублоковите пространства, където са паркирани много автомобили, както и в близост до бензиностанции и газостанции, складове за леснозапалими и горими течности.

Особена бдителност по отношение на мерките за пожарна безопасност трябва да проявяват пастири, козари, пчелари, ловци, туристи, собственици на вилни и земеделски имоти. Запаленият в сухи треви и стърнища огън лесно може да обхване намиращи се в съседство трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки, горския фонд. Особена е отговорността за недопускането на пожари на председателите на кооперации, собствениците и ползвателите на селскостопански земи, както и на кметовете на населените места. Не се допуска паркиране и ремонтиране на земеделска и транспортна техника ви в близост до узрели зърнени масиви. Повишена пожарна опасност крие и небрежното пушене. Хвърлянето на неизгасени фасове може да породи запалителния ефект на бомба. Не изхвърляйте фасове от автомобилите, с които преминавате покрай или през земеделски засети участъци. Не бива да се изхвърлят стъклени бутилки – дефекти по тях могат да имат ефекта на лупа, което да доведе до запалване на сухи треви и растителни остатъци. Не забравяйте, че от запалвания в земеделските земи, пасища и др., много често пожарът се разпространява изключително бързо в горите! Горските пожари нанасят сериозни щети на околната среда. Те се разпространяват бързо на големи площи в пресечени местности и труднодостъпни за противопожарната техника места.

Сухото време, изсъхналата растителност и вятърът са фактори, които бързо усложняват пожарната обстановка. Характерно за горските пожари е това, че фронтът на пожара често променя посоката си (вследствие на вятъра и турболентните въздушни течения при пожар). Поради това за ликвидирането им се изискват значителни сили и средства. Пожарната статистика показва, че в 1 % от случаите горските пожари се причиняват от мълнии, а в останалите 99 на сто причина за огнените бедствия е била човешката небрежност. За да опазим зеленото богатство на страната от пожари, стриктно трябва да спазваме противопожарния ред в горите. Особено бдителни по отношение на мерките за пожарна безопасност трябва да сме както в гората, така и в близост до залесени площи. Горската постеля от изсъхнали листа и треви е леснозапалима дори от сравнително слаби източници на запалване с краткотрайно действие, като например хвърлена кибритена клечка, което допринася за бързото разпространение на горенето. При откриване на признаци на запалвания в полето или горския фонд търсете най-бързата възможност за подаване на съобщение за пожар на тел. 112.

 

Пожар в природата

Знаете ли, че 35 % от територията на България са гори и страната ни е на трето място в Европа по биологично разнообразие. За една година горските масиви обработват над 10 500 000 тона въглероден диоксид и ни даряват със 7 300 000 тона кислород. Средната скорост на пожарите в природата е 22.5 км/ч и за минути може да обхване огромни площи.

Пожарите в природата са явления, които засягат горския и полски фонд, блата, мочурища, както и високите части на планините с предимно нискостеблена растителност. Те често са неконтролируеми и оказват негативно въздействие върху екосистемата. Пожарите в природата нерядко водят и до човешки жертви.

Причини за възникването им:

 • Небрежно боравене с огън и изхвърляне на горящи клечки кибрит и незагасени цигари;
 • Запалване на битови отпадъци или суха тревна растителност;
 • Техническа неизправност на машини и моторни превозни средства, работещи на полето и в гората;
 • Детска игра с огън;
 • Самозапалване на вещества и материали;
 • Природни явления (мълнии);
 • Късо съединение и аварии на електрически далекопроводи;
 • Умисъл.

 

Как да опазим природата от пожар:

 • Не изхвърляй неизгасени кибритени клечки и фасове в горима и леснозапалима среда!
 • Машините и моторните превозни средства, работещи на полето и в гората, трябва да са технически изправни.
 • Паленето на огън в гората е забранено, освен на обезопасените и обозначени за това места.
 • Преди да запалите огън на разрешените за това места, се уверете, че разполагате с вода или други средства за загасяването му при поява на вятър и при напускане на мястото.
 • Не бива да се изхвърлят бутилки. Те могат да проявят ефекта на лупа и това  да доведе до запалване на суха трева, листа или растителни остатъци. 
 • Недопустимо е паленето на огън при наличие на силен вятър – той може да разнесе горящите частици, без да имате възможност за навременна реакция.
 • Силният вятър увеличава притока на кислород към огнището и подпомага развитието на пожара.
 • Разчистването на пасища, сухи клони и отпадъци в горски участъци трябва да става чрез събирането, окосяването и извозването им на определените за това места. Забранено е унищожаването им чрез изгаряне!
 • За да се предотврати самозапалване, прясното сено се складира на дебел слой само след като изсъхне.
 • За да се предотвратят пожарите, предизвикани от късо съединение на далекопроводите, под и около тях се оформят просеки.
 • Абсолютно забранено е опалването на стърнищата.

 

Какво да правим, ако попаднем в близост до пожар в природата?

 • Ако забележиш признаци за пожар в природата (дим, мирис на изгоряло и пламъци), е необходимо да оцениш обстановката – да се ориентираш за мястото на възникването му, фронта и посоката на придвижване на огъня.
 • При опасност от усложняване на ситуацията потърси безопасен и напусни района на пожара в посока, обратна на посоката на вятъра. Придвижвай се в близост до водоеми или водоизточници /язовири, езера, реки и потоци/.
 • След като избегнеш първоначалната опасност, по най-бързия начин подай съобщение за забелязания пожар на тел. 112 в близка хижа или туристически пункт, в местното лесничейство или в кметството.
 • Ако имаш информация за хора, в близост до огнището на запалване или в района на пожара, подай бързо тази информация.
 • Ако запалването е в начална фаза, може да го потушиш с пръст, пясък и тупалки от зелени клони. Ако имаш възможност използвай вода или налична техника.
 • Защити дрехите и косата си от запалване /при възможност ги намокри/, както и дихателните си пътища /с мокра тъкан или други предпазни средства/.
 • Разкажи на пристигналите на място пожарни екипи цялата информация, с която разполагаш и следвай техните указания.

 

Мерки през отоплителен сезон 2018/2019 г.

Във връзка със зимния отоплителен сезон 2018/ 2019 година РСПБЗН-Луковит напомня основните правила за пожарна безопасност.

 Спазвайте правилата за пожарна безопасност!

Брошура

Опазване на земеделските земи и реколтата от пожари

НАПОМНЯМЕ ВИ АБСОЛЮТНАТА ЗАКОНОВА ЗАБРАНА ЗА ИЗГАРЯНЕ НА РАСТИТЕЛНИ ОТПАДЪЦИ В ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ!
Чл. 6, ал. 1, т. 2 от Закона за опазване на земеделските земи забранява “изгарянето на стърнища и други растителни остатъци в земеделските земи”.

Не палете огън на открито във ветровито време. Това е предпоставка за пренасяне на големи разстояния на запалени частици и може да доведе до бързо разпространение на пожара с обхващане на значителни площи от огъня.

В дворовете палете огън само, ако предварително сте обезопасили огнището и сте подготвили подръчни уреди за пожарогасене (съдове с вода и пясък, тупалки и др.). Не палете огън в близост до стрехите на сградите и под клоните на дърветата.

Никога не оставайте накладения огън без наблюдение!

Не палете огън в междублоковите пространства, където са паркирани много автомобили, както и в близост до бензиностанции и газостанции, складове за леснозапалими и горими течности.

Особена бдителност по отношение на мерките за пожарна безопасност трябва да проявяват пастири, козари, пчелари, ловци, туристи, собственици на вилни и земеделски имоти.
Запаленият в сухи треви и стърнища огън лесно може да обхване намиращи се в съседство трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки, горския фонд.
Особена е отговорността за недопускането на пожари на председателите на кооперации, собствениците и ползвателите на селскостопански земи, както и на кметовете на населените места.

За да бъде опазена реколтата, за работа в узрели зърнени масиви се допуска само изправна земеделска техника (удостоверено със специален стикер) и на изправна транспортна и друга техника, оборудвана с пожарогасители и монтирани искрогасители на изпускателните тръби.

При движение на земеделската и транспортната техника не бива да се допуска буксуване и допир на ауспуха до суха растителност.

Не се допуска паркиране и ремонтиране на земеделска и транспортна техника в близост до узрели зърнени масиви.

При откриване на признаци на пожар в полето търсете най-бързата възможност за подаване на съобщение за пожар на тел. 112.

 

Опазване на горите от пожари

Горските пожари нанасят сериозни щети на околната среда. Те се разпространяват бързо на големи площи в пресечени местности и труднодостъпни за пожарната техника места. Сухото време, изсъхналата растителност и вятърът са фактори, които бързо усложняват пожарната обстановка. Характерно за горските пожари е това, че (вследствие на вятъра и турбулентните въздушни течения при пожар) фронтът на пожара често променя посоката си. Поради това за ликвидирането им се изискват значителни сили и средства. Пожарната статистика показва, че в 1 % от случаите горските пожари се причиняват от мълнии, а в останалите 99 % причина за огнените бедствия е била човешката небрежност. За да опазим зеленото богатство на страната от пожари, стриктно трябва да спазваме противопожарния ред в горите.

Особено бдителни по отношение на мерките за пожарна безопасност трябва да сме както в гората, така и в близост до залесени площи. Горската постеля от изсъхнали листа и треви е леснозапалима дори от сравнително слаби източници на запалване с краткотрайно действие (хвърлена кибритена клечка), което допринася за бързото разпространение на горенето.

Повишена пожарна опасност крие небрежното пушене. Хвърлянето на неизгасени фасове може да предизвика неконтролируема огнена стихия. Не изхвърляйте фасове от автомобилите, с които преминавате покрай или през горски участъци.
Не бива да се изхвърлят стъклени бутилки – дефекти по тях могат да имат ефектът на лупа, което да доведе до запалване на сухи треви и растителни остатъци.

Всички моторни превозни средства, които навлизат в горите, трябва да са съоръжени с искрогасители.
Не палете огън в гората, освен на специално обозначените и устроени за това туристически места. Преди да запалите огън се уверете, че имате осигурени количества вода за загасяване на огъня при поява на вятър и при тръгване. Подгответе тупалки – от гума или от зелени клони, с които да действате в случай на възникване на пожар.

Никога не палете огън при наличие на вятър – той може да разнесе искри и топли частици на големи разстояния.
Разчистването от сухи клони и др. в горски участъци трябва да става чрез извозването им на определените за това места. Забранено е унищожаването им чрез изгаряне!
Особено отговорни по отношение на мерките за пожарна безопасност в горите трябва да бъдат туристите, ловците, гъбарите, секачите и др.

Ако Вие сте собственици на гори, трябва да знаете, че сте задължени да спазвате и изпълнявате всички лесоустройствени мероприятия, които са предвидени в нормативната уредба по отношение на стопанисването на горите. Проучете задълбочено нормативната уредба и търсете съдействието от компетентните органи.

При забелязване на признаци на пожар в гората (дим, мирис на изгоряло и пламъци) е необходимо бързо да оцените обстановката – възможно най-точно да се ориентирате за мястото на възникване на пожара, фронтът на придвижване на горенето и скоростта на разпространение на пожара. Ако имате информация за хора, пребиваващи в близост до огнището на запалване, от вас зависи техният живот - своевременно подайте точно и ясно съобщение за пожар.

Ако запалването е в начална фаза с пръст, пясък и тупалки от зелени клони пожарът може да бъде предотвратен. Ако сте в група, един от вас трябва да съобщи за възникналия пожар, а останалите – да обединят усилията си за локализиране на запалването до пристигането на органите за пожарна безопасност и спасяване и гасаческите групи, сформирани от кметовете на населените места.

В условия на пожар пазете дрехите си от запалване, особено ако са от изкуствена материя, и задължително предпазвайте дихателните си пътища чрез намокрени кърпи и др. тъкани.
При опасност от бързо усложняване на обстановката търсете безопасен път за напускане – в посока, обратна на вятъра или покрай естествени и изкуствени водни басейни.

След като избегнете опасността, не бива да ви напуска мисълта по най-бързия начин да подадете съобщение за забелязания от вас пожар – на тел. 112, в местното лесничейство, в кметството на населеното място.

Ако от Вашия автомобил забележите признаци на горски пожар, незабавно подайте съобщение за пожара! Вашата съобразителност може да предотврати големи щети и да спести значителни разходи по овладяването на усложнената обстановка.

spri gorskite pojari

 

Мерки за пожарна безопасност и правила за поведение при пожар във връзка с отоплителния есенно-зимен сезон, коледните и новогодишните празници

             Пожарът е неконтролирано горене, което нанася щети. За да има процес на горене е необходимо създаването на горима среда и наличието на източник на запалване. Това означава, че за процеса на горене трябва да са налице три предпоставки: наличие на горими материали, на кислород за поддържане на горенето и източник на запалване. Всички мерки за пожарна безопасност (правила, норми и др.) са основани на елиминиране на една от тези три предпоставки и намаляване влиянието на опасните фактори при пожар за здравето и живота на хората. 
Не само откритият огън може да бъде източник на запалване, а и нагрети предмети над температурата на запалване на дадено вещество (материал). Чрез процеса на топлопренасяне запалване може да възникне в място (помещение), което не е в съседство с източника на топлина.
Често опасните фактори на пожара върху човешкия организъм се подценяват. Това е не само високата температура, а на първо място отделяните токсични продукти, особено при горенето на синтетични материали, така характерни за бита днес. Съвременното разбиране на качеството на живот включва пожарообезопасеността на жизнената среда или привеждането и в съответствие с правилата и нормите за пожарна безопасност. Спазването на правилата и нормите за пожарна безопасност са отговорност на всеки гражданин, а нарушаването им може да застраши не само личната собственост, но и живота на близките. Противопожарната култура е съществена част от съвременната култура. Тя включва знания за пожароопасните свойства на веществата и материалите, поведението им при пожар, мерките за предотвратяване на пожар, създаването на предварителни условия за пожарогасене и ограничаване на неблагоприятните последици от възникнал пожар, умения за действие при пожар и др. Формирането на противопожарна култура трябва да започне от ранна детска възраст, за което от голямо значение е личният пример на по-възрастните.


      I. ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ОТОПЛИТЕЛНИ И НАГРЕВАТЕЛНИ УРЕДИ:

 • Никога не оставяйте включени уреди без наблюдение.
 • При напускане на дома или офиса още веднъж се убедете, че сте изключили уредите.
 • Не използвайте нестандартни и саморъчно направени уреди.
 • Изучавайте и стриктно спазвайте инструкциите за експлоатация на производителя.
 • При необходимост от ремонт на електрически уреди и съоръжения се доверявайте само на специалисти.
 • Включвайте електроуредите само към силови токови кръгове с подходящо за целта сечение на проводниците.
  • Контактите трябва да са тип “ШУКО”, по възможност да не се ползват разклонители.
 • Знайте, че няма електроуреди, които да могат да ви служат вечно. След изчерпване на лимита им те губят своята надеждност и безопасност.
  • Не ползвайте отоплителни уреди с открити реотани.
 • Върху или в близост до електрическите уреди никога не оставяйте горими предмети. Не ги използвайте за сушене на дрехи.
  • Осигурете безопасността на децата, като поставите предпазители на контактите.
  • При включени електроуреди никога не оставайте децата без наблюдение.
 • Укрепете добре всички отоплителни уреди поради опасността от обръщане. Последното е особено важно и за безопасността на Вашите близки, ако те са трудноподвижни, възрастни или болни хора. Те са най-рисковата социална група при пожар.
 • Специално внимание трябва да отделите на пожарната безопасност на топлоакумулиращите електроуреди. Монтажът им трябва да се извърши от специалист. Захранването им трябва да е на отделен токов кръг с автоматичен предпазител, при сечение на захранващия проводник не по-малко от 4 кв. мм.
 • Трябва да запомните: При пожар уреди под напрежение или включени към електрическата мрежа не могат да бъдат гасени или охлаждани с вода. Това може да стане само след изключване на електрическия ток от централното електрическо табло или от етажното такова. Има опасност от токов удар с фатални последици.


            II. ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕ НА ПЕЧКИ С ТВЪРДО ГОРИВО (ДЪРВА ИЛИ ВЪГЛИЩА):
            Използването на отоплителни уреди на твърдо гориво е широко застъпено и днес, като често се подценява пожарната им опасност. За тяхната безопасна експлоатация също е необходимо съобразяването с инструкциите на производителя. Горивните камери на такива уреди са изчислени на определен тип гориво и при ползването на друг вид с по-висока калоричност стените на печките прогарят. Недопустимо е ползването на самоделни отоплителни уреди за твърди горива.
            Още при инсталирането на отоплителни уреди на твърдо гориво трябва да се спазят следните изисквания:

            - отстояние от конструкции, изпълнени от строителни продукти с класове по реакция на огън B-F (трудногорими и горими) най-малко от 0,5 m.  

            - при монтиране върху подови покрития, изпълнени от продукти с класове по реакция на огън Bfl -Ffl (трудногорими и горими), задължително поставяне на негорима подложка, която да излиза най-малко 0,5 m пред уреда и по 0,25 m от останалите му страни.

            - стабилно укрепване на димоотводните тръби (кюнците).Отворите към комина трябва да се затварят със стандартно изработени ламаринени розетки. В комините на сградата не трябва да има фуги към помещенията и те периодично (в зависимост от интензивността на ползване, но не по-малко от един път годишно) трябва да бъдат почиствани от налепи и сажди. Преминаването на комините през горими междуетажни конструкции, както и през таваните трябва да е специално защитено с негорими материали. Комините трябва да са измазани отвън и отвътре. От по-старите сгради трябва да бъде отстранена допусканата в миналото строителна неизправност – вградена дървена греда в конструкцията. Пожарната опасност в този случай не е за подценяване – през комина преминават нагрети до висока температура продукти на горенето, които променят състава на дървесината и водят до запалване. Печките никога не трябва да се запалват с леснозапалими течности (бензин, нафта и др.), както и да се зареждат с гориво от вечерта за другия ден. Винаги след ползване на печка на твърдо гориво тя трябва да се угасява докрай. Опасно е т. нар. непълно горене или тлеене на дървесината, при което се отделя силно токсичният продукт на горенето въглероден окис. Той не се усеща, но може да доведе до задушаване. Ако печката се самозагаси, трябва да почистите горивната й камера! Никога не изхвърляйте неизстинала сгурия там, където има горими отпадъци! Не оставяйте за сушене около отоплителните уреди дрехи и др. леснозапалими материали. Зиданите печки (камините) трябва да са монтирани на конзоли, вградени в носещи стени върху плътна негорима изолация с дебелина до нивото на огнището най-малко 0,25 m. Те трябва да са добре измазани или изолирани с негорими материали, като не се допускат никакви процепи и пукнатини, през които горенето може да се разпространи към съседни помещения.

            Важно е спазването и на правилата за съхраняване на горивата. Това трябва да става в специално устроени места, като се избягва непосредствената близост с помещенията за живеене.
Пристроените към къщите навеси трябва да са с негоримо покритие до плътни негорими стени. При наличие на влага въглищата могат да се самозапалят. Въглищата да се складират най-много до 2 метра височина на отделни купчини.

            Средствата за запалване на отоплителните и нагревателните уреди – кибрити и запалки, трябва да се съхраняват на недостъпни за децата места.

             Процесът на горене е особено интересен за малчуганите, а детската игра с огън е сред причините за пожар с най-тежки последици. Упражнявайте постоянен надзор над децата. Никога не ги оставайте сами вкъщи при работещи отоплителни уреди. Никога не ги заключвайте. Техният интерес трябва да бъде задоволен с Вашите ясни обяснения и указания как пожаробезопасно трябва да се използват отоплителните уреди.


            III. ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕ НА ПЕЧКИ С ТЕЧНО ГОРИВО (НАФТА):


            Нафтата е висококалорично гориво. Безопасното и ползване трябва да бъде съобразено обаче с високата й пожарна опасност като леснозапалима течност. Не по-малко опасни са нагретите пари, които може да доведат и до взрив.

            Нафтовите печки трябва да са устроени върху негорими подложки с вертикални прагове от всички страни.

            Внимателно трябва да бъде следена изправността на дозаторите, спирателната и контролно-измервателната арматура, термозащитата и автоматиката на уреда.

            Не бива да се допускат нарушения на целостта (прогаряния) на стените на разходния резервоар и на горивната камера.

            Недопустимо е зареждането с гориво на неизстинала нафтова печка поради нагретите пари в горивната камера.

            При разливане на гориво незабавно нагрятата течност около резервоара и печката трябва да бъдат отстранени.

            Недопустимо е в нафтови печки – стандартно изпълнение, да се ползват отпадъчни нефтопродукти с неясен състав и произход.

            Важно! В жилищата трябва да се съхранява нафта само за ежедневни нужди. 
Недопустимо е съхраняването на нафтата (и други леснозапалими течности) да става в общите части на кооперации и жилищни блокове (мазета, тавани и др.). За безопасно съхранение трябва да се използват херметично затварящи се съдове, които не се наелектризират.


            IV. ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕ НА ПЕЧКИ С ГАЗОВО ГОРИВО (ПРОПАН-БУТАН):


            Дейностите по устройването и техническото поддържане на газовите отоплителни уреди трябва да се извършват само от специалисти. Експлоатацията им следва да се осъществява само след предварително обучение. Важно правило за ползването им е постоянният контрол за техническата изправност на съоръженията – автоматиката, вентилите и др., осигуряващи нормална работа. Необходимо е уредите да са стандартно изпълнение и в никакъв случай да не се използват газови устройства и бутилки със съмнителен произход. Отопляваните с газови печки помещения задължително трябва да са с постоянна естествена вентилация. Недопустимо е устройването и съхранението на газови бутилки в бани и спални, в помещения под кота нула (мазета, шахти и др.), в близост до печки, радиатори и каквито и да е източници на топлина, както и на места с пряко слънчево нагряване, в гаражи, общи тавани и стълбища. Нарушаването на херметичността на газопроводите (маркучите или шланговете) с изтичане на газ в затворено пространство е изключително опасно. С цел установяване на течове на газ у нас към пропан-бутана се добавя мирис на чесън. В случай, че усетите специфичната миризма, веднага затворете вентилите и започнете проветряване на помещението. Пропан-бутана е по-тежък от въздуха и се наслагва в ниските части на помещението, поради което проветряването трябва да се извърши и за най-ниските точки. В случай на теч над допустимата концентрация, при източник на запалване с минимална мощност може да се възпроизведе взрив. Ако е тъмно, не палете лампата и не ползвайте открити огнеизточници – запалки, свещи и др. По най-бързия начин изключете електричеството. Проверката за изтичане на газ в никакъв случай да не се извършва чрез поднасяне на открит огън към съмнителното място. Това можете да извършите чрез сапунен разтвор на мястото на евентуалния теч. Необходимо е да знаете, че при всяко напълване отново на битовите бутилки с газ на определените за това газостанции се извършва задължителна проверка на годността на съда под налягане. Периодично той трябва да се подлага на проверка от оторизираните за това органи, по специална методика за откриване на скрити дефекти.
Не поемайте излишен риск и не практикувайте напълване с газ на по-малки бутилки от такива с по-голяма вместимост. Всяка профилактика, която трябва да бъде извършвана, задължително е посочена в инструкциите на производителя на съответния газов уред. Изисквайте от търговците при покупка на уред да Ви бъде предоставена съответната инструкция на български език.

            V. ДА НАУЧИМ ДЕТЕТО ДА СЕ ГРИЖИ ЗА СВОЯТА БЕЗОПАСНОСТ

 
Детската игра с огън е една от честите причини за пожар, а животът на детето е безценен.

То трябва да разбере това от Вас и да гледа на живота си като най-ценното богатство.

Спазвайте следните превантивни мерки:

            - не оставайте на достъпни места и най-малките източници на запалване, като кибрит и запалки. Обезопасете контактите със специални предпазители;

            - особено опасно е да оставате детето само до отоплителни електроуреди с открити реотани;
            - упражнявайте непрекъснат надзор над игрите му – в къщи и на открито.

Колкото повече пораства детето, толкова любопитството му нараства. То иска да знае и да може всичко като възрастните. Възползвайте се от това и давайте личен пример с поведението си по спазване на правилата за пожарна безопасност. Отговаряйте на въпросите му възможно най-изчерпателно и се опитвайте да му обяснявате смисъла на мерките за пожарна безопасност и защо се изисква стриктното им спазване. На съвременните родители е трудно да бъдат непрекъснато до детето си. Ако се наложи да оставите за малко детето само в къщи, обезопасете предварително помещението и дома. Но никога не заключвайте вратите – те са пътят за евакуация и спасение на децата в случай на пожар. Учете Вашето дете да разпознава местата в къщи, където може да възникне  пожар и предметите, които могат да го предизвикат. Заедно с него тренирайте преминаването по пътя за евакуация от дома. Уточнете мястото, където може да се скрие, когато не може да избяга при пожар. Добре е това да бъде банята при пуснат душ и поставяне на намокрена маска на устата и носа. Накарайте детето да научи телефона за съобщение при пожар - тел.112.

Научете го за точния адрес, на който живеете, и какво трябва да съобщи на тел. 112 при откриване на признаци на пожар.

Обяснете на детето защо не бива:

      - да си играе с кибрит, запалка, свещ или друго нещо, с което може да предизвика пожар;

      - да слага дрехи, обувки или играчки в близост до отоплителните уреди;

      - да играе с фойерверки и пиратки;

      - никога да играе с леснозапалими и горими течности;

      - да се крие при пожар на места, където трудно ще бъде открито от пожарникарите;

      - при пожар в горящото помещение да  отваря допълнително прозорците – допълнителният кислород ще усили горенето;

      - при пожар да изпада в паника и да ползва асансьор.

Обяснете на детето защо трябва:

      - винаги да проверява дали е изключило електрическите уреди, когато свърши работа с тях;
            - да съобщи веднага на родителите си или на някой възрастен, ако види, че някой играе с огън;
            - при възникване на пожар да съобщи за това веднага на съсед или възрастен;
            - да телефонира на тел. 112, за да предаде съобщение за пожар в случай, че животът му е в непосредствена опасност;

      - при подаване на съобщение за пожар да говори ясно и бавно, като подаде информация къде и какво гори, има ли застрашени хора.

             В случай, че все пак в дома възникне пожар, детето трябва да знае и да умее да прилага няколко прости правила:

- да запази самообладание и да позвъни на тел. 112. Да каже точния адрес и какво гори;

- да напусне дома по най-късия път, а ако стълбището е задимено  да не ползва асансьор;

- ако стаята се изпълни с дим, да се движи приведено към пода или пълзешком (ако няма видимост, покрай стената) и ако има възможност, да постави на устата и носа си навлажнена кърпа; 
            - ако пътят му за евакуация по стълбище или друг изход навън е блокиран или задимен, да излезе на балкон или открит прозорец и да алармира, че се намира в опасност – с викове, ръкомахания и др.;

- да не скача от прозорци и балкони, а да чака да бъде открит от пожарникарите;

- да не се връща за нищо в къщи, защото животът му е по-ценен от всички играчки, дори и от домашните любимци;

- ако не може да избяга навън, да се скрие в банята. Да затвори вратата и да пусне душа;
            - ако дрехите му се подпалят, да спре, да закрие лицето си с ръце и да се търкаля на пода, докато пламъците угаснат.

            VІ. АКО ИМАТЕ БЛИЗЪК ИЛИ СЪСЕД, КОЙТО Е ТРУДНОПОДВИЖЕН ИЛИ БОЛЕН И ПРЕКАРВА ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ ВРЕМЕТО СИ САМ


            Трябва ли да припомняме, че това е най-рисковата група при пожар! Обезопасете в противопожарно отношение дома или окажете съдействие за това. Особено важно в такива случаи е осигуряването на възможност за незабавна телефонна връзка с тел. 112.

            При пушачи трябва да бъдат осигурени специални негорими съдове за събиране на угарки.
            От решаващо значение е осигуряването на максимално безопасни отоплителни уреди, които да са поставени на безопасно разстояние от покривката на леглото, завивките и други горими материали. Всички отоплителни уреди трябва да са стабилно укрепени. Затрудненото придвижване на Вашия близък край отоплителен уред не трябва да води до преобръщането му.
Подменете амортизираните и морално остарели електро- нагревателни и отоплителни уреди и съоръжения с такива със съвременни средства за защита.

            С времето изолацията на старите електрически проводници се износва и оголените или прогорели места могат да станат източник на запалване. Подменете ги с нови.
            По възможност осигурете на Вашите близки допълнителна помощ в домакинството или окажете съдействие за включване в системата на социалния патронаж.

            Поемете своята отговорност в грижите за Вашите близки.

            VІІ. МЕРКИ ЗА ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ ПО ВРЕМЕ НА КОЛЕДНИТЕ И НОВОГОДИШНИТЕ ПРАЗНИЦИ. 

Предстоят Коледните и Новогодишните празници. При честването им, не трябва да се подминава необходимостта от спазване на някои правила във връзка е недопускане на пожари и помрачаване на празничното настроение.

В навечерието на тези празници рязко се увеличава вероятността от възникване на пожари на обществени места или в частни домове, като най-честите причини са: паленето на свещи или бенгалски огън по елхите; ползване на пиротехнически изделия - ракети, пиратки или фойерверки; оставени без надзор електроуреди или отоплителни уреди на твърдо гориво.

За недопускане на инциденти РД „Пожарна безопасност и защита на населението”- Ловеч напомня да се спазват следните препоръки за безопасност:

             - елхите трябва да бъдат здраво закрепени и да се поставят далеч от пердета или други горими материали;

             -  да не се поставят в непосредствена близост до отоплителни и нагревателни уреди;

             - по елхите да не се палят свещи и бенгалски огън. Памукът и хартиените украси по елхите са леснозапалими. Гирляндите от електрически крушки са ефектни и по-малко опасни.  Същите не бива да се оставят включени без надзор. Да не се използват саморъчно изработени електрически ефекти;

             - да не се оставят малки деца да играят без наблюдение около елхите;

             - фойерверки, бенгалски огън и други пиротехнически средства да се използват само под контрола на възрастни и съгласно указанията на фирмата - производител. Да не се хвърлят безразборно, тъй като това може да доведе до възникване на пожари, а също така и до нараняване на хора;

             - игрите и забавленията на децата често крият опасност от възникване на пожари. Процесът на горене е особено интересен за малчуганите, а детската игра с огън е сред причините за пожари с тежки последици. Родителският контрол е задължителен при палене на свещи и бенгалски. Необходимо е да им бъде разяснено за ползата от огъня и вредата от пожарите. Нe им разрешавайте да си играят с кибрит или сами да палят свещи. Не ги оставайте без надзор сами вкъщи. Никога не ги заключвайте;

             - ръководители на хотели и увеселителни заведения трябва още веднъж да проверят годността на пожаротехническите средства в обектите и инсталациите за бързо откриване, и известяване на пожар, където има такива. Безотговорно е заключването на евакуационни изходи Пътища водещи към тях трябва да се поддържат свободни за преминаване;

             - необходимо с да се обърне внимание на изправността и правилната експлоатация на отоплителните и нагревателни уреди. Същите трябва да са пожарообезопасени и да не се оставят без надзор. Необходимо стриктно да се спазват инструкциите на производителя. 

             - комините на сградата трябва да се почистват от сажди периодично, в зависимост от интензивността на ползване, но не по-малко от един път годишно преди всеки отоплителен сезон. Почистването на комините да се извършва само с механични средства;

             - складираните горими материали на тераси крият опасност за възникване на пожари от попадане на фойерверки, сигнални ракети, незагасени цигари и други небрежни действия; 

            

При необходимост незабавно потърсете помощ на телефона за спешни повиквания -112.

 

Препоръки за безопасност. Мерки за пожарна безопасност през отоплителния сезон

През есенно-зимния сезон значително се завишава потенциалната опасност от възникване на пожари в домовете, поради неправилно ползване на отоплителни и нагревателни уреди или техническа неизправност.

Правилният избор, компетентният монтаж и внимателната експлоатация на отоплителните уреди са гаранция за пожаро обезопасеността на нашия дом.

За да предотвратите пожар в дома си - не ползвайте нестандартни отоплителни уреди, не ги оставяйте без наблюдение и спазвайте противопожарните изисквания и указанията за безопасна експлоатация на всеки уред.

Рахонна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Луковит Ви обръща внимание на основните правила за пожарна безопасност, които трябва да се спазват през отоплителния сезон и ползването на отоплителните уреди.

I. ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕ НА ПЕЧКИ С ТВЪРДО ГОРИВО (ДЪРВА ИЛИ ВЪГЛИЩА):

Използването на отоплителни и нагревателни уреди е широко застъпено и днес, като често се подценява пожарната им опасност.

За тяхната безопасна експлоатация също е необходимо съобразяването с инструкциите на производителя. Горивните камери на такива уреди са изчислени на определен тип гориво и при ползването на друг вид с по-висока калоричност стените на печките прогарят.
Недопустимо е ползването на самоделни отоплителни уреди за твърди горива!
Още при инсталирането на отоплителни уреди на твърдо гориво трябва да се спазят следните изисквания:

- разстояние от горими предмети не по-малко от 50 см. Стената зад печката не трябва да се облицова с горими материали;

- задължително поставяне на негорима подложка с прагове от трите страни с размер 30 см отпред и по 20 см отстрани уреда;

- стабилно укрепване на димоотводните тръби (кюнците).

Отворите към комина трябва да се затварят със стандартно изработени ламаринени капаци.

В комините на сградата не трябва да има фуги към помещенията и те периодично (в зависимост от интензивността на ползване, но не по-малко от един път годишно) трябва да бъдат почиствани от налепи и сажди.

Преминаването на комините през горими междуетажни конструкции, както и през таваните трябва да е специално защитено с негорими материали.
Комините трябва да са измазани отвън и отвътре. От по-старите сгради трябва да бъде отстранена допусканата в миналото строителна неизправност – вградена дървена греда в конструкцията. Пожарната опасност в този случай не е за подценяване– през комина преминават нагрети до висока температура продукти на горенето, които променят състава на дървесината и водят до запалване.

Печките никога не трябва да се запалват с леснозапалими течности (бензин, нафта и др.), както и да се зареждат с гориво от вечерта за другия ден.

Ако печката се самозагаси, трябва да почистите горивната и камера!

Никога не изхвърляйте неизстинала сгурия там, където има горими отпадъци, както и в пластмасовите контейнери за битови отпадъци!

Не оставяйте за сушене около отоплителните уреди дрехи за сушене и др. горими или леснозапалими материали.

Във фурните на печките за твърдо гориво да не се сушат дърва за подпалки.

Зиданите печки (камините) трябва да са монтирани на конзоли, вградени в носещи стени на плътна негорима основа с височина поне 25 см. от горимия под до огнището. Те трябва да са добре измазани или изолирани с негорими материали, като не се допускат никакви процепи и пукнатини, през които горенето може да се разпространи към съседни помещения.

Важно е спазването и на правилата за съхраняване на горивата. Това трябва да става в специално устроени места, като се избягва непосредствената близост с помещенията за живеене.

Средствата за запалване на отоплителните и нагревателните уреди – кибрити и запалки, трябва да се съхраняват на недостъпни за децата места!

Процесът на горене е особено интересен за малчуганите, а детската игра с огън е сред причините за пожар с най-тежки последици!

Упражнявайте постоянен надзор над децата. Никога не ги оставайте сами вкъщи при работещи отоплителни уреди!

Никога не ги заключвайте!

Техният интерес трябва да бъде задоволен с Вашите ясни обяснения и указания как

пожаробезопасно трябва да се използват отоплителните уреди!

II. ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕ НА ПЕЧКИ С ТЕЧНО ГОРИВО (НАФТА):

Нафтата е висококалорично гориво с относително ниска цена. Безопасното и ползване трябва да бъде съобразено обаче с високата и пожарна опасност като леснозапалима течност. Не по-малко опасни са нагретите пари, което може да доведе и до взрив.

Нафтовите печки трябва да са устроени върху негорими подложки с вертикални прагове от всички страни.

Внимателно трябва да бъде следена изправността на дозаторите, спирателната и контролно-измервателната арматура, термо защитата и автоматиката на уреда.

Не бива да се допускат нарушения на целостта (прогаряния) на стените на разходния резервоар и на горивната камера.

Недопустимо е зареждането с гориво на неизстинала нафтова печка поради нагретите пари в горивната камера.

При разливане на гориво незабавно нагрятата течност около резервоара и печката трябва да бъдат отстранени.

Недопустимо е в нафтови печки – стандартно изпълнение, да се ползват отпадъчни нефтопродукти с неясен състав и произход!

Важно! В жилищата трябва да се съхранява нафта само за ежедневни нужди.

III. ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ОТОПЛИТЕЛНИ И НАГРЕВАТЕЛНИ УРЕДИ:

Никога не оставяйте включени уреди без наблюдение!

При напускане на дома или офиса още веднъж се убедете, че сте изключили уредите.

Не използвайте нестандартни и саморъчно направени уреди!

Изучавайте и стриктно спазвайте инструкциите за експлоатация на производителя!
При необходимост от ремонт на електрически уреди и съоръжения се доверявайте само на специалисти.
Включвайте електроуредите само към силови токови кръгове с подходящо за целта сечение на проводниците.

Контактите трябва да са тип "ШУКО", по възможност директно от контакта, а не чрез разклонители.
Не ползвайте отоплителни уреди с открити реотани.

Върху или в близост до електрическите уреди никога не оставяйте горими предмети. Не ги използвайте за сушене на дрехи.

Осигурете безопасността на децата, като поставите предпазители на контактите.
При включени електроуреди никога не оставайте децата без наблюдение!
Укрепете добре всички отоплителни уреди поради опасността от обръщане.
Последното е особено важно и за безопасността на Вашите близки, ако те са трудно подвижни, възрастни или болни хора! Те са най-рисковата социална група при пожар!

Трябва да запомните: При пожар уреди под напрежение или включени към електрическата мрежа не могат да бъдат гасени или охлаждани с вода! Това може да стане само след изключване на електрическия ток от централното електрическо табло или от етажното такова! Има опасност от токов удар с фатални последици!

IV. ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕ НА ПЕЧКИ С ГАЗОВО ГОРИВО (ПРОПАН-БУТАН):

Важно правило за ползването им е постоянният контрол за техническата изправност на съоръженията – автоматиката, вентилите и др., осигуряващи нормална работа.
Необходимо е уредите да са стандартно изпълнение и в никакъв случай да не се използват газови устройства и бутилки със съмнителен произход.

Отопляваните с газови печки помещения задължително трябва да са с постоянна естествена вентилация.
Недопустимо е устройването и съхранението на газови бутилки в бани и спални, в помещения под кота нула (мазета, шахти и др.), в близост до печки, радиатори и каквито и да е източници на топлина, както и на места с пряко слънчево нагряване, в гаражи, общи тавани и стълбища.

Нaрушаването на херметичността на газопроводите (маркучите или шланговете) с изтичане на газ в затворено пространство е изключително опасно.

С цел установяване на течове на газ у нас към пропан-бутана се добавя мирис на чесън. В случай, че усетите специфичната миризма на чесън, веднага затворете вентилите и започнете проветряване (!) на помещението. Газ пропан-бутан е по-тежък от въздуха и се наслагва в ниските части на помещението, поради което проветряването трябва да се извърши и за най-ниските точки.

В случай на отечка над допустимата концентрация при минимална мощност на източник на запалване може да се възпроизведе взрив. Ако е тъмно, не палете лампата и не ползвайте открити огнеизточници – запалки, свещи и др. По най-бързия начин изключете електрическия ток.

Проверката за изтичане на газ в никакъв случай да не се извършва чрез поднасяне на открит огън към съмнителното място. Това можете да извършите чрез сапунен разтвор на мястото на евентуалното изтичане.

VІІ. ДА НАУЧИМ ДЕТЕТО ДА СЕ ГРИЖИ ЗА СВОЯТА БЕЗОПАСНОСТ

Детската игра с огън е една от честите причини за пожар, а животът на детето е безценен.
То трябва да разбере това от Вас и да гледа на живота си като най-ценното богатство.
Не оставайте на достъпни места източници на запалване като кибрит и запалки.

Обезопасете контактите със специални предпазители.

Особено опасно е да оставате детето само до отоплителни уреди.
Упражнявайте непрекъснат надзор над игрите му – в къщи и на открито.

Колкото повече пораства детето, любопитството му нараства. То иска да знае и да може всичко като възрастните. Възползвайте се от това и давайте личен пример с поведението си по спазване на правилата за пожарна безопасност.

Отговаряйте на въпросите му възможно най-изчерпателно и се опитвайте да му обяснявате смисъла на мерките за пожарна безопасност и защо се изисква стриктното им спазване.

На съвременните родители е трудно да бъдат непрекъснато до детето си. Ако се наложи да оставите за малко детето само вкъщи, обезопасете предварително помещението и дома. Но никога не заключвайте вратите – те са пътят за евакуация и спасение на децата в случай на пожар.

Учете Вашето дете да разпознава местата вкъщи, където може да възникне пожар и предметите, които могат да го предизвикат.

Уточнете мястото, където може да се скрие, когато не може да избяга при пожар. Добре е това да бъде банята при пуснат душ и поставяне на намокрена маска на устата и носа.

Накарайте детето да научи телефон 112 – за съобщение при пожар. Най-добре запишете на видно място в дома спешните телефонни номера.
Научете го за точния адрес, на който живеете, и какво трябва да съобщи при откриване на признаци на пожар.

Обяснете на детето защо не бива:

- Да си играе с кибрит, запалка, свещ или друг огнеизточник, с което може да предизвика пожар.

- Да слага дрехи, обувки или играчки в близост до отоплителните уреди!

- Да не играе с фойерверки и пиратки!

- Да не играе с леснозапалими и горими течности!

- Да се крие при пожар на места, където трудно ще бъде открито от пожарникарите!
- При пожар в горящото помещение никога да не отварят допълнително прозорците – допълнителният кислород ще усили горенето!

- При пожар да не изпада в паника и да не ползва асансьор.

VІІІ. АКО ИМАТЕ БЛИЗЪК ИЛИ СЪСЕД, КОЙТО Е ТРУДНОПОДВИЖЕН ИЛИ БОЛЕН И ПРЕКАРВА ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ ВРЕМЕТО СИ САМ

Това е най-рисковата група при пожар!

Обезопасете в противопожарно отношение дома или окажете съдействие за това.
Особено важно е осигуряването на възможност за незабавна телефонна връзка с телефон 112.
При пушачи трябва да бъдат осигурени специални негорими съдове за събиране на угарки.
Използваните отоплителни уреди да са стандартни и да бъдат поставени на безопасно разстояние от покривката на леглото, завивките и други горими материали.
Всички отоплителни уреди трябва да са стабилно укрепени.

Подменете амортизираните и морално остарелите електро и отоплителни уреди и съоръжения с такива със съвременни средства за защита.
С времето изолацията на стари електрически шнурове се износва и оголените или прогорели места могат да станат източник на запалване. Подменете ги с нови.
По възможност осигурете на Вашите близки допълнителна помощ в домакинството или окажете съдействие за включване в системата на социалния патронаж.
Поемете своята отговорност в грижата за Вашите близки!

Граждани, спазвайте правилата за пожарна безопасност. Не позволявайте пожар да унищожи имуществото Ви или да бъде причина за смъртта на вашите деца и близки!

Не забравяйте да полагате постоянни грижи за децата си и възрастните си родители и близки!

Ако възникне пожар във вашия дом или имот, не се опитвайте да го загасите сами, дори да Ви се струва незначителен, а се обадете на телефон 112 и изчакайте силите на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" на безопасно разстояние!

Общи препоръки

INFO-deca INFO-deca

 

 1. ПП правила 1 - Пожари у дома 2018
 2. ПП правила 2 - Общи мерки 2018
 3. ПП правила 3 - Как да действаме 2018
 4. ПП правила 4 - Избор на пожарогасител 2018
 5. ПП правила 5 - Печки с твърдо гориво 2018