Препоръки към децата и юношите


  1.  Когато играете навън /пеш или на велосипед/, избирайте места, които са по-далеч от оживени улици с интезивно автомобилно движение. Когато се наложи да пресечете такава улица, съберете се с компактна група и преминенете през платното само на зелен сигнал на сфетофара, или ако няма сфетофар-само когато платното е напълно свободно, без приближаващи от двете страни автомобили.
  2. Никога не пресичайте платното тичешком. Спрете до бордюра, огледайте се внимателно първо наляво, после надясно и направете крачки на платното само при пълна безопастност. Добре е да пресичате заедно с група възрастни.
  3. Когато пресичате оживено кръстовище със сфетофарна уредба, не бързайте да навлизате на платното веднага след като свете зеления сигнал за пешеходци. Въпреки разрешаващия сигнал, първо се огледайте в двете посоки, защото винаги има автомобили, които навлизат в кръстовището в последния момент, на червено, и то с висока скорост.
  4. Много от пострадалите деца и юноши в момента на катастрофата са били пътници в автомобилите, карани от родители, приятели и близки. Тогава те се оказват безпомощни потърпевши . Когато се возите в автомобил, по-добре седнете на задната седалка. Ако вече сте големи и сядате на предната дясна седалка, поставете предпазния колан без шофьорът да ви подканя. Това ще бъде пример и за него да постави колана- ако шофьорът управлява с прекалено висока скорост и изпреварва рисковано, направете тактическа забележка.
  5. Отказвайте при покана да се возите на стари, неизправни, саморъчно сглобени мотопеди и мотоциклети, карани от ваши неправоспособни приятели. Рискът от катастрофа е голям.

РУП-Луковит

Традиционна акция "Ваканция! Да запазим живота на децата на пътя!"

Целта на акцията е да се ограничат предпоставките за допускане на пътнотранспортни произшествия, при които жертви и пострадали са деца.
https://www.livechatalternative.com/