ПОЧЕТНИ ГРАЖДАНИ НА ОБЩИНА ЛУКОВИТ – ЦЕРЕМОНИЯ 2014 Г.

петък, 19 септември 2014 2254

На 19-ти септември 2014 г., по време на официалното откриване на Традиционния есенен панаир Луковит'2014, съгласно Решение №432 от 21.07.2014 г. на Общински съвет Луковит двама изтъкнати наши съграждани бяха удостоени със званието "ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ОБЩИНА ЛУКОВИТ".

ДИКО ИЛИЕВ ДИКОВ – ПОСМЪРТНО

Дико Илиев е композитор, музикант, диригент, родом от село Карлуково. Той е ненадминатият майстор на българското хоро, уникално явление в българската музикална култура, създател на жанра „хоро за духов оркестър". В рамките на половинвековната си творческа и музикално-изпълнителска дейност създава живи знаци за поколенията – над 40 хора, 17 марша, 7 народни китки, рапсодията „Танц на жетварките", десетки валсове, танга, румби и редица други произведения. Хорáта на Дико Илиев са хорáта на цялата нация. Приживе е удостоен с високи държавни звания, ордени и медали. Дико Илиев притежава огромен принос в развитието на българската музикална култура, остава творби-шедьоври в националната музикална съкровищница, с творчеството и делото си популяризира името на родното Карлуково и Луковитския край в страната и по света.

ГЕОРГИ СТОЙКОВ ДЕЛИЙСКИ

Георги Стойков е изявен писател и журналист, родом от село Дерманци. Бил е дългогодишен секретар и председател на Дружеството на писателите в Плевен, директор на Плевенската филхармония, народен представител в VІІ-то Велико Народно събрание. Член е на Съюза на българските писатели. Автор е на повече от 20 книги с проза, публицистика, драматургия и лирика. Негови творби са преведени в Русия, Румъния, Унгария и Сърбия. Носител е на литературни награди и ордени. Със своята творческа и общественополезна дейност притежава значими заслуги в областта на литературата и културата на национално равнище и принос за популяризиране името на родното село Дерманци.

На тържествена церемония на площад „Трети март" Председателят на Общински съвет Луковит Калин Василев и Секретарят на Община Луковит Камелия Василева връчиха представителните общински отличия – плакет, медал и грамота на почетните граждани, на Георги Стойков и на Христана Цакова от село Карлуково – голям почитател на Дико Илиев и дъщеря на негов пръв приятел.

https://www.livechatalternative.com/