ПОЧЕТНИ ГРАЖДАНИ НА ОБЩИНА ЛУКОВИТ – ЦЕРЕМОНИЯ 2015 Г.

сряда, 06 май 2015 2544

На 6-ти май 2015 г. – Ден на Луковит и Храмов празник на храм “Св. вмч. Георги”, съгласно Решения   № № 544, 545, 546, 547, 548 от 23.04.2015  г. на Общински съвет Луковит, петима изтъкнати наши съграждани бяха удостоени със званието “ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ОБЩИНА ЛУКОВИТ”.

  

КУНЬО КОСТОВ БОЯДЖИЕВ – ПОСМЪРТНО

   Куньо Бояджиев е видна обществена и високо ерудирана личност, културен и спортен деятел, основател на волейбола в Луковит, първият треньор по волейбол в Луковит и основен организатор на множество турнири, работил изцяло безвъзмездно, инициатор за построяване на първото в града волейболно игрище, както и на първия не само за града, но и за страната волейболен стадион. В резултат на неговата дейност в Луковит се създава голяма волейболна школа от състезатели и треньори, като част от тях намират място в елитни отбори в цялата страна. Със своята общественополезна дейност Куньо Бояджиев притежава изключителен принос за развитието на волейбола и спорта като цяло в Луковит и региона и съществени заслуги за популяризиране името на родното място в страната.

ТОДОР ДОКОВ ТОДОРОВ – ПОСМЪРТНО

     Тодор Доков е изявен спортен деятел, учител по физкултура, съосновател и организатор на волейбола в Луковит, един от най-добрите състезатели на волейболните отбори „Червено знаме” на Луковит и София, най-дългогодишният треньор и специалист по волейбол в Луковит, подготвил успешно много отбори и състезатели от регионален и национален мащаб. Като служител на Българския съюз за физкултура и спорт (БСФС) – Луковит и Ловеч, допринася значително за развитието на спорта в Луковит и областта, отличен е от Съюза с медал „Заслужил треньор”. Със своята общественополезна дейност Тодор Доков притежава изключителен принос за развитието на волейбола и спорта като цяло в Луковит и региона и съществени заслуги за популяризиране името на родното място в страната.

АНДРИАН ВАСИЛЕВ ЙОРДАНОВ

     Андриан Йорданов е местен предприемач, спелеолог и инструктор по пещерно дело, обучил много млади пещерняци и популяризирал пещерния туризъм в Луковитския регион, самоук майстор в областта на изящните и приложните изкуства, който с лични умения и собствени финансови средства създава, подпомага и подобрява общественозначими културни, религиозни обекти и художествени дейности в Луковит и общината. Андриан Йорданов е основен инициатор, финансов благодетел и организатор на: укрепването на скален скит „Глигора” – Карлуково; изграждането на скулптурна композиция на входа на село Карлуково; възстановяването на скулптура „Луковитските моми” в Градската градина в Луковит; възстановяването на кръста и надписа на входа на храм „Успение Богородично” с. Петревене; укрепването и възстановяването на автентичния архитектурен облик на храм „Св. вмч. Георги” гр. Луковит. Изцяло с неговата финансова подкрепа в град Луковит бе сформиран и развива дейност Младежки духов оркестър „Родина”. Със своите общественополезни дела Андриан Йорданов притежава съществен принос за съхраняване и развитие на духовната традиция в община Луковит и значителни заслуги за запазване и подобряване архитектурния облик на родния край.

ИНЖ. ВЛАДИМИР ВЕСЕЛИНОВ ДАСКАЛОВ

     инж. Владимир Даскалов е успешен предприемач в областта на производството на козметични, миещи и почистващи препарати, осигуряващ постоянна работа на много жители на град Луковит, Председател на Управителния съвет на ЛАК „Атлетик-90” гр. Луковит. Инж. Владимир Даскалов е основен инициатор и един от главните спомоществователи за: провеждане на Международен турнир по лека атлетика в Луковит – Мемориал „Веселин Даскалов”; изграждане на първия геопарк в България – Геопарк „Искър-Панега” на територията на община Луковит; възстановяване традицията на храмовия обредно-ритуален празник Гергьовден в град Луковит; подобряване и обновяване архитектурния вид на храм „Св. вмч. Георги” гр. Луковит. Със своята общественополезна дейност притежава съществен принос за развитието на местната икономика, спорта, православната християнска традиция, културата и туризма в община Луковит и значителни заслуги за популяризиране името на родното място в страната.

ЙОТО ХРИСТОВ ПАЦОВ

     Йото Христов Пацов е изявен писател, журналист и общественик, чието потекло, живот и творчество са свързани със село Ъглен. Бил е редактор на едни от най-тиражираните печатни издания в България, основател и ръководител на някои от тях, както и кореспондент на чуждестранни печатни издания. Автор е на стотици публицистични материали и на 14 книги, сред които са „Петелът кълве звездите” – разкази, „Лъжикерван” – роман, „Пръчка от леска” – стихове, „Учителите” – очерци, „Курбан” – стихове и др. Разказите му са преведени на руски, английски, украински, турски, молдовски и др. Автор е и на четири документални филма, свързани със село Ъглен и региона. Член е на Съюза на българските писатели, Съюза на българските журналисти и на Съюза на ловците и риболовците в България. Йото Пацов продължава традициите на писателите от Ъглен Трифон Кунев, Илия Волен и Христо Пацов. Носител е на наградата за белетристика на Съюза на българските писатели. Инициатор и организатор е на Еньовския събор в село Ъглен, който се провежда повече от 12 години.Със своята творческа и общественополезна дейност притежава значими заслуги в областта на литературата, публицистиката и културата на национално равнище и принос за популяризиране името на село Ъглен и на Луковитския край.

      На тържествена церемония на площад „Трети март” Председателят на Общински съвет Луковит Калин Василев и Кметът на Община Луковит Иван Грънчаров връчиха представителните общински отличия – плакет, медал и грамота на почетните граждани, на Андриан Йорданов, инж. Владимир Даскалов, Йото Пацов, Петко Миков – племенник на Куньо Бояджиев и Бонка Рашева – съпруга на Тодор Доков.

https://www.livechatalternative.com/