ПОЧЕТНИ ГРАЖДАНИ НА ОБЩИНА ЛУКОВИТ – ЦЕРЕМОНИЯ 2023 Г.

неделя, 07 май 2023 318

На 6-ти май 2023 г. – Ден на Луковит и храмов празник на храм “Св. вмчк Георги Победоносец”, съгласно Решения  № № 509 и 510 от 18.04.2023  г. на Общински съвет Луковит, двама изтъкнати наши съграждани бяха удостоени със званието “Почетен гражданин на Община Луковит”.

ВИТКО ЛАЛЕВ ЙОНЧЕВ - ПОСМЪРТНО

Витко Лалев е оръжейникът на Васил Левски от Първи окръжен революционен комитет в Българско 1872 г. Роден е през 40-те години на XIX век в с. Голям Извор. Бил е в четата на Димитър Общи и е отговарял за оръжейната служба в революционния комитет - коваческата му работилница се превърнала в комитетска оръжейна работилница. След Освобождението става първият български кмет на с. Голям Извор. Около 1890 г. се преселва Луковит, където живее до смъртта си през 1932 г. Занимава се с железарство и се прочува като голям майстор на земеделски уреди и сечива. Има съществени заслуги за националноосвободителното движение на българския народ и със своите дела и безкористен живот е пример за поколенията.

ПРОФ. НАДЕЖДА СЕЙКОВА ВАСИЛЕВА

Проф. Надежда Сейкова  е българска актриса, режисьор и театрален педагог, родена в гр. Луковит. Тя е един от най-утвърдените преподаватели по актьорско майсторство в страната и единствената жена ректор на ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ (1981-1987 г.). Носител е на редица награди, сред които са Орден „Стара планина“ I степен за изключителни заслуги в областта на културата (2011 г.), Голямата награда „Аскеер“ за цялостен принос към театралното изкуство (2014 г.), наградата „Икар 2016“ за изключителен принос към българския театър и почетната награда за театрална педагогика на френската академия за театър и кино „Флоран“ (2019 г.). Притежава значим принос за развитието на театралното изкуство на национално ниво и съществени заслуги за популяризиране името на родното място в страната и чужбина.

На тържествена церемония на площад „Трети март” в гр. Луковит председателят на Общински съвет Луковит д-р Данаил Динков и кметът на Община Луковит Иван Грънчаров връчиха представителните общински отличия – плакет, медал и грамота на почетните граждани, на полк.о.з. Георги Витков – правнук на Витко Лалев.

Проф. Сейкова не успя да присъства на церемонията, но предаде поздравите и благодарността си с думите: „Трогната съм! Благодаря на моя роден град! Днешният ден се превръща в личен празник за мен“. От нейно име, представителните знаци на званието прие инициаторът на предложението – общинския съветник Бистра Лазарова.

https://www.livechatalternative.com/