ПОЧЕТНИ ГРАЖДАНИ НА ОБЩИНА ЛУКОВИТ – ЦЕРЕМОНИЯ 2018 Г.

четвъртък, 27 декември 2018 2589

На 20-ти декември 2018 г., по случай 120 години от обявяването на Луковит за град и съгласно Решения №№ от 466, 467, 468, 469, 470, 471 от 21 ноември 2018 година на Общински съвет Луковит, шест изтъкнати личности бяха удостоени със званието „Почетен гражданин на Община Луковит“.

ДОЦ. Д-Р ЦВЕТАН АНТОНОВ ПАНОВ

Доц. д-р Цветан Панов е лекар – изявен специалист в областта на дебелочревната и стомашна хирургия, признат в страната и чужбина, дългогодишен началник на Клиника по коремна хирургия към Военномедицинска академия – София, автор на над 80 научни публикации, направил над 4000 тежки коремни операции на хора от цяла България, в това число и от Луковитския регион, обучил и продължава да обучава много млади специалисти и да увеличава своя значим принос в развитието на медицината в България.

АТАНАС АЛЕКСАНДРОВ ИВАНОВ

Атанас Иванов е дългогодишен треньор по лека атлетика и член на Управителния съвет на ЛАК „Атлетик-90“ гр. Луковит. През годините неговите възпитаници са спечелили общо 482 медала, от които 188 златни, 166 сребърни, 128 бронзови и 8 шампионски титли, а в националния отбор са взели участие 102 луковитски атлети. Благодарение на професионализма и всеотдайността на г-н Иванов, Луковит се утвърди като един от водещите центрове на средни и дълги бягания в страната, на Балканите и в Европа. Атанас Иванов притежава съществен принос за развитието на леката атлетика в община Луковит и популяризиране името на родното място в страната и чужбина.

Д-Р ТОНЧО ПЕТРОВ ЛАЛОВ (ПОСМЪРТНО)

Д-р Тончо Лалов е лекар акушер-гинеколог, дългогодишен Началник на „Акушеро-гинекологично отделение“ в МБАЛ-Луковит, награден със значка „Отличник на Министерството на народното здраве“. Превъзходен професионалист – морален, човечен и всеотдаен в грижите до последния си дъх в една от най-благородните професии – даряването на човешки живот. Д-р Лалов заслужено печели обичта и признанието на поколения жители на Луковит и региона. Със своята високопрофесионална и общественополезна дейност притежава значим принос в развитието на лечебното дело в община Луковит.  

БОРИС ХРИСТОВ ЧЕРНЕВ (ПОСМЪРТНО)

Борис Чернев е музикант и хорист, музикален педагог, диригент, композитор, изявен общественик, културен и читалищен деец. Борис Чернев е един от основоположниците през 1952 г. и първи директор на Детската музикална школа „Добри Христов“ при Читалище „Съзнание“ гр. Луковит  – втората в Северна България. С неговото активно участие се създават ансамбъл-хор и оркестър към школата, правят се оперети, изнасят се концерти. Борис Чернев е учител, ръководител и диригент на хор и духов оркестър и в Луковитската гимназия. През 1969 г. заедно с Ангел Величков възстановява духовия оркестър към читалището. През 60-те години на ХХ век е ръководител на Професионален духов оркестър при Градски народен съвет-Димитровград и ръководител на женски училищен хор при ТИХ „Проф. Асен Златаров“ гр. Димитровград. От 1970 г. е старши преподавател в Институт за културно-просветни кадри гр. Хасково – поверени са му катедра „Изкуства“, дисциплината „Хорознание, хорово пеене и дирижиране“ и подготовката на учебния хоров състав. През 1971 г. става художествен ръководител на  дамския хор при Окръжен народен съвет-Хасково, а от 1976 г. е член на Съюза на музикалните дейци в България. Под негово ръководство се обучават много млади хора, които получават реализация в музикални школи и читалища в цялата страна. За богатата си музикална и преподавателска дейност е отличен с редица награди. Борис Чернев притежава изключителен принос за развитието музикалното изкуство и културния живот в Луковит и заслуги в сферата на културата на национално ниво.

ИНЖ. ИВАН ИЛИЕВ ГРЪНЧАРОВ (ПОСМЪРТНО)

Инж. Иван Грънчаров е машинен инженер и стопански ръководител, научен сътрудник, директор на Завод за кормилни механизми „Звезда“ гр. Луковит, благодарение на чието далновидно и модерно мислене заводът се превръща във водещо предприятие в машиностроителния сектор в страната. По времето на неговото ръководство се създават условия за производство на по-висок клас кормилни механизми, започва строителството на новата производствена площадка, заводът се преориентира от системата на „Балканкар“ към коопериране с „КАМАЗ“, усвояват се нови изделия. Инж. Иван Грънчаров притежава съществен принос за икономическото развитие на град Луковит и заслуги в научно-техническата сфера на национално ниво.

ПАНТАЛЕЙ ДИМИТРОВ ПАНТАЛЕЕВ (ПОСМЪРТНО)

Панталей Пантелаеев е спортен деятел и ръководител, родом от гр. Луковит, дългогодишен председател на Окръжен съвет на БСФС-Ловеч, председател на Окръжен комитет за младежта и спорта-Ловеч, кмет на Ловеч. Има принос за изграждане, реконструкция и модернизация на материалната база за физкултура, спорт, туризъм, автомобилизъм и младежки дейности в Ловешки окръг, като през 1966 г. окръгът е на първо място в национален мащаб по изграждане на спортна база. По негово настояване се създава спортната база и спортното училище в гр. Ловеч, след което съдейства за изграждането на спортната база в Луковит – спортна зала „Христо Ботев“, открит басейн, открито волейболно игрище „Мони Декало“, което за времето си е единственото лицензирано игрище за провеждане на международни състезания, градски стадион „Христо Ботев“. Панталей Димитров Панталеев притежава значим принос за изграждане на спортната инфраструктура и за развитието на физическата култура и спорта в Луковит и областта.

На тържествена церемония в заседателната зала в сградата на Община Луковит председателят на Общински съвет Луковит д-р Данаил Динков и кметът на Община Луковит Иван Грънчаров връчиха представителните общински отличия – плакет, медал и грамота на почетните граждани, на доц. д-р Цветан Панов, Атанас Иванов, д-р Маргарита Лалова – съпруга на д-р Тончо Лалов, Китка Чернева – съпруга на Борис Чернев, Денка Грънчарова – съпруга на инж. Иван Грънчаров, Пенка Панталеева – съпруга на Панталей Панталеев.

https://www.livechatalternative.com/