Почетни граждани на Община Луковит – церемония 2017 г.

петък, 24 март 2017 3128

С Решение №234 от 24.03.2017 г. Общински съвет Луковит присъди званието „Почетен гражданин на община Луковит“ на проф. д-р инж. Цоло Йотов Вутов. Представителните общински отличия – плакет, медал и грамота на почетните граждани, бяха връчени на проф. Вутов в София на 5 май 2017 г. от кмета на община Луковит Иван Грънчаров и кмета на кметство Румянцево Стефка Николова.

Проф. д-р инж. Цоло Йотов Вутов е минен инженер, учен-изследовател в областта на минното дело, председател на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия в България и учредител на Балканската минна асоциация „Балканмин“, български предприемач, собственик на водещата в икономиката на страната бизнес група „Геотехмин“, включваща 22 дружества от различни сектори: минна индустрия, строителство, недвижими имоти, енергия и околна среда, селско стопанство, търговия, услуги. Потеклото на г-н Вутов е свързано със село Румянцево, за чието благоустрояване и развитие през годините влага значими инвестиции. Той е инициатор, финансов благодетел и изпълнител на редица обекти от инфраструктурно и социално значение, както и такива за съхраняване на културното наследство на територията на кметството: ремонт на покрив на къща-музей на Сергей Румянцев; частичен ремонт на сградата на НЧ „Димитър Благоев-1895 г.“ с. Румянцево; почистване на гробищния парк в селото и изграждане на обредна зала в парка. През 2016 г. със спонсорството на г-н Вутов са асфалтирани осем улици с квадратура 18 190 кв.м, което е около 30% от дължината на уличната мрежа в селото. В момента изгражда нов църковен храм в близост до мястото, където се е намирал старият, съборен храм „Св. Св. Кирил и Методий“. Проф. д-р инж. Цоло Вутов има съществен принос в развитието на минното дело и икономиката на страната и изключителни заслуги в развитието и благоустройството на село Румянцево. 

С Решение №253 от 27.04.2017 г. Общински съвет Луковит присъди званието „Почетен гражданин на община Луковит“ на г-жа Светла Иванова Баракова. Представителните общински отличия – плакет, медал и грамота на почетните граждани, бяха връчени на г-жа Баракова от председателя на общинския съвет Калин Василев и кмета на община Луковит Иван Грънчаров на официална церемония  в Луковит на 6 май 2017 г. – Ден на Луковит и храмов празник на храм „Св. вмч. Георги“ гр. Луковит.

Светла Иванова Баракова е начален учител, дългогодишен педагог в Начално училище „Инженер Вълков“ гр. Луковит, дългогодишен председател на Общинския координационен съвет на Синдиката на българските учители в Луковит, председател на Гражданско сдружение „Сродни души“ гр. Луковит, председател на Обществения съвет към Начално училище „Инженер Вълков“, член на Тристранния съвет по сътрудничество към Бюрото по труда в Луковит, член на Управителния съвет на Общински комитет „Васил Левски“ в Луковит. Активно участва в дейността на Сдружение „Интелект“, Пенсионерски клуб „Еделвайс“ и смесен хор при НЧ „Съзнание 1895“ гр. Луковит. През 2013 г. получава грамота „Учител на годината“ на национално ниво. Удостоена е и с награда „Най-добър синдикалист“ от Синдиката на българските учители. Автор е на публикации в педагогическия печат, на стихотворни творби в местни и централни медии, участва и в различни поетични конкурси. Част от нейното поетично творчество е поместено в книгите на Гражданско сдружение „Сродни души“ – Антология „Топли чувства и мисли“ (2009 г.), Литературен сборник „Литературен силует“ 1 част (2015 г.) и 3 част (2017 г.). Участва и в съставянето на самите книги. По нейни стихотворения са създадени пет песни – „Песен за Луковит - химн“, „Училищна песен - химн на Начално училище „Инж. Вълков“, „Нашата родина България“, „Детство мое“ и „Посвещение“. Най-много от творбите й са посветени на Луковит и общината. Светла Баракова има съществен принос за развитието на поетическото изкуство в родния край и заслуги за популяризиране на местното творчество.

https://www.livechatalternative.com/