Почетни граждани на Община Луковит – церемония 2016 г.

петък, 26 август 2016 2063

На 26.08.2016 г., по време на официалното откриване на Традиционния панаир Луковит`2016,съгласно Решения №126 и №127 от 08.07.2016 г. на Общински съвет Луковит двама наши изтъкнати съграждани бяха удостоени със званието „Почетен гражданин на Община Луковит”:

ДИМИТЪР ТАЛЕВ – ПОСМЪРТНО

Димитър Талев Петров Палисламов е български писател и журналистедин от признатите класици на българската литература, чийто творби са преведени на над 20 езика. Автор е на прочутата тетралогия, включваща романите „Железният светилник“, „Преспанските камбани“, „Илинден“ и „Гласовете ви чувам“, на много журналистически текстове, разкази, повести и романи.

През 1948 г. Талев е изселен от София в Луковит, където живее със своето семейство до 1952 г. Името на Луковит влиза в творческата и житейската биография на писателя и за пребиваването му тук пишат много негови изследователи. Така името на града присъства в историята на българската литература. Именно в Луковит, макар и в изключително трудни за Талев условия, са се родили част от най-хубавите класически творби на българската литература. Тук той пише повестта „Кипровец въстана“, романа „Илинден“ и редица разкази, работи също по романа „Хилендарският монах“. Четирите години живот в нашия град са съпроводени с тежки изпитания, трудности от всякакъв характер и много огорчения за твореца. Луковит дължи признание на големия писател и като изкупление за моралните и душевни терзания, които той несъмнено е преживял тук.

Димитър Талев притежава фундаментален принос в развитието на националната историко-психологическа проза, неговото творчество е част от непреходното културно наследство на България. Съвременните жители на Луковит с преклонение ще пазят спомена за този велик съгражданин – изключителен белетристичен талант, един от духовните водачи на българската нация.

БОРИСЛАВ ДИМИТРОВ БОРИСОВ – БОБИ ШОУ

Борислав Димитров Борисов-Боби Шоу е популярен български илюзионист, артист и музикант, носител на редица национални и международни награди. Боби Шоу е основател на първия Магичен театър в България и на първата Българска илюзионна школа в Националния дворец на децата. Бил е дългогодишен член на Управителния съвет на Съюза на артистите в България и председател на Гилдията на вариететните артисти. Заместник-председател е на Съюза на илюзионистите в България и е носител на най-престижната награда на Съюза – Звезда на българската магия.

През годините запазва връзката с родния град Луковит, подпомага различни общественополезни мероприятия и благотворителни инициативи за децата в неравностойно положение в града. Притежава значим принос за развитието на илюзионното изкуство на национално ниво и съществени заслуги за популяризиране името на родното място у нас и в чужбина.

На тържествена церемония на площад „Трети март” Председателят на Общински съвет Луковит Калин Василев и Секретарят на Община Луковит Камелия Василева официално връчиха  представителните общински отличия – плакет, медал и грамота на почетните граждани, на Климент Братиславов Талев – внук на Димитър Талев и на Борислав Димитров Борисов - Боби Шоу.

https://www.livechatalternative.com/