Почетни граждани на Община Луковит - церемония 2006

събота, 06 май 2006 1664

Нa 6-ти май- празника на град Луковит, съгласно решение № 292 от 28.04.2006г. на общинския съвет двама наши изявени съграждани ще бъдат удостоени от кмета на общината- г-н Петър Нинчев със званието “Почетен гражданин на Община Луковит”.
Официално високото признание ще бъде присъдено на тържествена церемония в деня на града в деня на града. Отличените ще бъдат г-н Братан Ценов и г-н Иван Вълев
Първият заслужил луковитчанин е роден на 07.01.1964 Г. в гр. Луковит, целият му живот е свързан със спорта. Състезател е по борба класически стил. През 1982г. става заслужил майстор на спорта. 1983  е годината, в която той завоюва световната титла на шампионата в гр. Киев. Следват признания от различни състезания с международно участие, сред които и европейския шампионат в Бъдапеща и Лайпциг. През 82г. се класира на 3-то място на световното в Катовице, Полша.
Освен като състезател по борба, Братан Ценов е познат на поколения българи и като треньор. Понастоящем той е старши селекционер на националния отбор по класическа борба. Гордост за луковитчани е, че нашият съгражданин е личен наставник на един от най-големите състезатели по борба и олимпийски шампион- Армен Назарян. От 2005 г. насам Братан Ценов е носител на титлата “Треньор № 1 на  България”- заслужено признание на неговия неуморен труд в името на спорта и прослава на нашата родина.
Композиторът, общественик и хоров диригент Иван Вълев е бил винаги неразривно свързан с родния си град Луковит. И до днес тук се помни музикалната школа, която той създава, оперетата, която под негово ръководство достига професионално ниво. В края на 60-те години неговата музика прозвучава при изявите на Северняшкия ансамбъл, като емблема на музикално-фулкорното творчество.
Неслучайно наричат Иван Вълев МАЕСТРОТО. Той е образец за честно и достойно извървян живот, а вече и почитен гражданин на нашата община.

Двамата известни луковитчени ще бъдат наградени от кмета на общината с представителните отличия - медал, плакет и грамота на почетните гражани.

https://www.livechatalternative.com/