Започнаха Майските дни на културата в Луковит

понеделник, 14 май 2018 430

В Луковит започнаха Традиционните майски дни на културата. Началото поставиха на 10 май пенсионерските клубове от Общинското сдружение „Роден край“, които за поредна година проведоха традиционна среща по случай църковния празник на светите братя Кирил и Методий.

На 11 май Сдружението на учителите пенсионери „Интелект“ отпразнува 10-годишнината от своето учредяване. Тържеството бе открито от председателя Иванка Виткова, която направи кратка историческа ретроспекция на живота на сдружението. Специални гости бяха учители от Силистра, Димитровград, Лясковец, София, Пловдив и Плевен. Юбилярите приеха поздрави, цветя, музикални и поетични посвещения от свои колеги и от ръководители и представители на местни институции и организации.

Същия ден в Народно читалище „Съзнание 1895“ бе официално открита петата самостоятелна изложба на художника Димитър Спасов. Този път експозицията е подредена в чест на неговата 70-годишнина и представя 32 творби – скулптура, графика и живопис.

Димитър Спасов е художник, поет, дългогодишен преподавател по изобразително изкуство в местното СУ „Алеко Константинов”, член на Гражданско сдружение „Сроди души” и на Сдружение „Интелект”. Голяма част от творбите му са посветени на Луковитския край и неговите хора.

Художникът бе уважен от местната общественост, а неговото творчество представиха Петя Йорданова от ГС „Сродни души“ и Иванка Виткова от Сдружение „Интелект“.

Вечерта на 11 май в салона на читалището се състоя патронният празник на СУ „Алеко Константинов“. Празничният спектакъл бе подготвен от училищните клубове, сформирани по проект „Твоят час“. Клуб „Мъниста“ с ръководител Мая Ралчева представи театрална постановка „Балкански калейдоскоп“ по текстове на Чудомир, Ст. Л. Костов и Бранислав Нушич. На сцената се изявиха и талантите от клубовете „Милион и едно музикални желания“ с ръководител Цветанка Лазарова и „Аз и другите“ с ръководители Павлина Симеонова и Паулина Йончева.


Споделете:

Свалете в PDF