За пети пореден път Луковит почете вековната кукерска традиция

събота, 25 февруари 2017 1294

За пета поредна година в Луковит се проведе кукерският празник „Февруарска плетеница“, организиран от Община Луковит, ФТК „Луковитски бисери“ и НЧ „Съзнание 1895“.

Петото издание на празника се състоя на 25 февруари, в навечерието на Сирни Заговезни.

На площад „Трети март“ жители и гости на града станаха свидетели и участници във вълнуващата традиция за прогонване на злите сили и студа и за проправяне път на лятното плодородие.

Инициаторите на празника от Фолклорен танцов клуб „Луковитски бисери“ с ръководител Емилия Тилова представиха завладяващите български хорà „Стамена“, „Пиринска китка“, „Крепи се, Буцо“, „Сватба е“, „Каракачанско-Чичово“ и „Самоковска ръченица“. Тази година носиите им включваха автентични елементи, характерни за традиционното облекло на луковитския край.

Гостите от сурвакарската група на пернишкото село Лесковец направиха атрактивна демонстрация на внушителните си маските и пресъздадоха обичая „Сватба“, с който ежегодно се представят на фестивали в България и Европа.

В сурвакарската група участват мъже, жени и деца на възраст до 85 години. Групата е носител на златна, сребърна и бронзова маска от различни издания на Международния фестивал „Сурва“ в Перник, както и на над 50 други награди.

В края на празничната програма в Луковит участниците и публиката извиха кръшни хорà под съпровода на оркестъра за народна музика „Северняци“.


Споделете:

Свалете в PDF
https://www.livechatalternative.com/