ЗА ПЕТА ПОРЕДНА ГОДИНА ПОКЛОННИЧЕСКИ ПОХОД „СВЕТИЯТ ПЪТ“ ПРЕМИНАВА ПРЕЗ ОБЩИНА ЛУКОВИТ

понеделник, 18 юли 2022 472

Поклоннически пешеходен поход „Светият път“ за пети пореден път преминава през територията на община Луковит. Тази година той е организиран от Великотърновска света митрополия, Фондация „Дякония и мисия“ и Клуб по пешеходен туризъм към ТД „Трапезица-1902“.

Маршрутът следва пътя на пренасяне мощите на най-почитания български светец преп. Йоан Рилски Чудотворец от Търновград до Рилската света обител (1469 г.).

В дните от 16 до 18 юли 2022 г. поклонниците преминават през град Луковит и село Карлуково. Придвижването им включва участие в църковни служби при посещение на местните православни храмове „Св. вмчк Георги Победоносец“ гр. Луковит, „Света Троица“ с. Карлуково, скален скит „Света Марина“ и храм „Успение Богородично“, който е единствената запазена част от средновековния Карлуковски манастир.

Походът стартира на 30 юни от Велико Търново и ще завърши на 7 август в Рилския манастир. Провежда се с благословението на митрополитите, през чиито епархии се преминава и със съдействието на кметовете на общини и населени места. Придвижването на поклонниците е придружено с молитва към светеца и към Господа за подкрепа и благоденствие на българския народ.


Споделете:

Свалете в PDF