В Луковит стартира вторият сезон на „Рън България“

вторник, 12 март 2019 151

В Луковит на 17 март започва вторият сезон на състезанията за бягане „Рън България“ 2019, с участието на най-добрия български атлет на средни и дълги разстояния Митко Ценов и бегачи от няколко държави. Това обявиха организаторите на веригата днес по време на пресконференция в София.

Координаторът на „Рън България“ Антон Бонов съобщи, че веригата се състои от девет състезания през 2019-а, като стартът е в Луковит на 17 март, а финалът е на 22 септември в Студентски град – София. Бонов добави, че основните цели на „Рън България“ остават популяризирането на атлетиката на различни места в страната, привличане на все повече хора към бягането като начин за подобряване на здравето и кондицията. По думите му Луковит е емблематично място за бегачите, тъй като там, освен шосейния пробег от „Рън България“ на 17 март, има турнир по бягане на писта „Веселин Даскалов“ на 5 май и традиционното крос-кънтри състезание „Луковитски моми“ на 19 октомври. „Във всички състезания от „Рън България“ има къси дистанции за деца и начинаещи бегачи, а в някои градове успоредно с бяганията ще има занимания по „Детска атлетика“ и състезания по „Младежка атлетика“. Така „Рън България“ остава в голямото семейство на олимпийски спорт номер едно и е начин атлетиката да достигне до повече хора и да стане част от всекидневието им“, допълни Бонов.

Кметът на община Луковит Иван Грънчаров изтъкна, че като бивш атлет всички инициативи, свързани с атлетиката на територията на общината, са негов приоритет. Същевременно чрез шосейния пробег „Луковит Рън“ не само се провежда спортно събитие, но се показва и една от природните забележителности в района – пещера Проходна, където е финалът на състезанието, а според него това е свързано и с развитието на туризма. Кметът подчерта, че общинското ръководство подкрепя всички спортове, които се развиват в града – волейбол, лека атлетика, футбол, бокс, тенис на маса и бойни  изкуства. Благодари и на основния партньор на „Рън България“ – „Спорт депо“, за това, че е фирма, която не само печели от спорта, но и му помага.

Маркетинг директорът на „Спорт Депо“ Иво Тодоров сподели, че инициативата е в унисон с политиката на фирмата. „Искаме да достигнем поне малко от нивата на спортуващи от западноевропейските страни“, коментира той.

След Луковит състезанията за бягане „Рън България“ 2019 продължават в Дупница (7 април), Поморие (14 април), Шабла (21 април), Хисаря (6 май), София (26 май), Пазарджик (15 юни), Долна баня (4 август) и Студентски град в София (22 септември).

Наредба за провеждане на Втори шосеен пробег „Луковит Рън“


Споделете:

Свалете в PDF