В ЛУКОВИТ ПОЧЕТОХА МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА РОМИТЕ И 50 ГОДИНИ ОТ ПЪРВИЯ СВЕТОВЕН РОМСКИ КОНГРЕС

четвъртък, 08 април 2021 256

Днес в Луковит фондация Bulgarian Aid Mission проведе възпоменателна инициатива по повод 50-годишнината от обявяването на 8 април за Международен ден на ромите.

Представителят на фондацията Хайредин Янчев, който е и заместник-председател на сдружение „Национална мрежа на ромските трудови медиатори“, заедно със социалния работник Севдалин Асенов и ученици от пети, шести и седми клас на СУ „Алеко Константинов“, хвърлиха карамфили в река Златна Панега от централния мост на улица „Възраждане“.

Ритуалът бе изпълнен като израз на почит към паметта на 500 000 загинали роми в Холокоста през Втората световна война. В него взе участие и заместник-кметът на Община Луковит Георги Георгиев. Той, заедно с Янчев и Асенов, засне видеообръщение към ромите от града и общината.

Преди 50 години на 8 април в Лондон е проведен Първият световен ромски конгрес и е поставено началото на световното движение за утвърждаване и развитие на ромската култура и идентичност. Днес ромите са най-голямото етническо малцинство в Европа.


Споделете:

Свалете в PDF