В Луковит почетоха Международния ден на ромите

сряда, 10 април 2019 544

На 08 април в Луковит бе отбелязан Международния ден на ромите. Празничните инициативи бяха организирани от Фондация Bulgarian Aid Mission с подкрепата на Кмета на Община Луковит Иван Грънчаров.

В ранния следобед група ученици, облечени в традиционни ромски облекла, хвърлиха карамфили в река Златна Панега от централния мост на улица „Възраждане“. Ритуалът бе изпълнен като израз на почит към паметта на 500 000 загинали роми в Холокоста през Втората световна война. 

В 17 часа, в луковитския квартал „Изток“ бе представена вълнуваща музикално-поетична програма. В нея с песни, танци и стихове се изявиха деца от ДГ „Слънце“, възпитаници на НУ „Инж. Г. Ив. Вълков“ и участниците в проект „Заведи ме на училище“. Проектът се изпълнява вече четвърта година по инициатива на Хайредин Янчев съвместно с Фондация Bulgarian Aid Mission. Проектните дейности включват занимания с деца от ромската общност с цел да се мотивират да ходят на училище, да се изгради у тях увереност и да се повиши степента на самостоятелност.

По време на тържеството в кв. „Изток“ звуча и ромският химн „Джелем, джелем” („Пътувал съм, пътувал съм”) в изпълнение на Дарен Янчев и Ани Илиева. Програмата бе обогатена с празнични фойерверки.


Споделете:

Свалете в PDF