В Луковит гостува пътуваща изложба по повод 150 години от първия цялостен превод на Библията на съвременен български език

сряда, 27 юли 2022 480

Сдружение „Извор на бъдеще“ провежда поредица от събития в цялата страна, посветени на 150 години от първия цялостен превод на Библията на съвременен български език, направен под редакторството на Петко Р. Славейков и известен още като „Цариградската“ или „Славейковата“ библия.

До 31 юли жителите и гостите на Луковит могат да посетят изложбата, която е ситуирана в специално изградена шатра на площад „Трети март“. Информационни пана отразяват историята на преводите на Светото писание на български език от IX до XIX век, както и интересни извадки от съдържанието му, експозиция на артефакти, касаеща работния процес по превода и последващите издания. Своите знания за Книгата на книгите посетителите могат да проверят на интерактивната стена.

Изложбата е подготвена с участието на Национален литературен музей към Министерство на културата, Център за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ и Университетско издателство „Св. Климент Охридски“.


Споделете:

Свалете в PDF