В Карлуково почетоха 123-годишнината от рождението на Дико Илиев

понеделник, 15 февруари 2021 132

123-годишнината от рождението на големия български композитор, музикант и диригент Дико Илиев почетоха днес жителите на родното му село Карлуково.

Поклонението на паметника на маестрото бе инициирано от кмета Марияна Маринова. Събитието уважи заместник-кметът на Община Луковит Георги Георгиев. Вдъхновяващо слово произнесе председателят на местния пенсионерски клуб Илиана Тодорова, след което официалните лица и признателните жители поднесоха венец и цветя на паметника.

Площадът, пенсионерският клуб и народното читалище в селото носят името на Дико Илиев, а скулптурната композиция е открита през 1988 г. Всичко това от години напомня, че Карлуково е родното място на автора на безсмъртното „Дунавско хоро“.  

Дико Илиев е роден на 15 февруари 1898 г. в с. Карлуково. Създател е на нов музикален жанр – хоро за духов оркестър. Композирал е 56 хорà, 22 марша, народни китки, валсове, танга, румби, рапсодия „Танц на жетварките“ за духов и симфоничен оркестър. Името и творчеството му са белязани с непреходност, народна любов и признание.


Споделете:

Свалете в PDF