УМБАЛ „ЛОЗЕНЕЦ“ – СОФИЯ ОРГАНИЗИРА БЕЗПЛАТНИ ПРОФИЛАКТИЧНИ ОЧНИ И УРОЛОГИЧНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА ВЪЗРАСТНИ В ЛУКОВИТ НА 18 НОЕМВРИ

вторник, 14 ноември 2023 141

12 октомври 2023 г. – Световен ден на зрението

Ноември – Световен месец за борба с рака на простата

 

Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“ - София, организира безплатни профилактични очни и урологични прегледи за възрастни в град Луковит. Инициативата се провежда със съдействието на Община Луковит.

Прегледите ще се проведат на 18 ноември 2023 г. (събота), от 09:00 до 18:00 часа.

Мястото на провеждане на очните прегледи ще бъде в сградата на Община Луковит, ул. „Възраждане“ №73, ет. 1 (ритуална зала), а урологичните прегледи – в Многофункционална зала „Луковит“, ул. „Възраждане“ №82.

Необходимо е предварително записване на желаещите на телефон 0879 401 351, в работно време.

Офталмологичните прегледи ще се извършват от началника на Отделението по очни болести д-р Иво Инджов. Те се организират с цел ранно откриване на катаракта, глаукома и заболявания на ретината при хора над 50 години. Навременното назначаване на правилното лечение дава много по-добър ефект, категоричен е специалистът. Необходимо е хората на възраст над 45-50 години поне веднъж годишно да посещават профилактични офталмологични прегледи, а тези, които имат някакви оплаквания, своевременно да запишат час за преглед, съветва д-р Инджов.

По време на консултацията е желателно пациентите да представят медицинска документация (ако има такава) от предишни очни прегледи. Преди прегледа зениците се разширяват с краткодействащи капки. Самият профилактичен преглед включва измерване на зрителната острота (без рецепта за очила), измерване на вътреочното налягане и оглед на очните дъна.

Доказаният уролог д-р Катина Стойчева ще консултира безплатно желаещите за превенция на рак на простата, както и мъже и жени с различни оплаквания при уриниране, камъни в бъбреците и други урологични проблеми. По време на консултацията за превенция на рак на простата е желателно за мъжете над 45-годишна възраст да представят при прегледа туморен маркер (PSA). Превенцията и ранната диагностика са факторите, които правят рака на простата лечим, припомня д-р Катина Стойчева.

Карциномът на простатата (рак на простатата) е едно от най-често диагностицираните злокачествени заболявания в света при мъжете. Честотата му нараства с увеличаването на възрастта. По последни публикувани данни той е втората по честота причина за раково обусловена смъртност сред мъжката популация в световен мащаб. През последните десетилетия ракът на простатата се превърна в един от най-важните медицински проблеми на мъжете след 50-годишна възраст.


Споделете:

Свалете в PDF
https://www.livechatalternative.com/