Ученици от Луковит посетиха прожекция на европейски филм от богатата колекция на CinEd

петък, 14 юни 2019 223

Програмата за европейско сътрудничество CinEd направи своя дебют в Луковит.

Програмата е безплатен цялостен инструмент за кинообразование на млади европейци – многоезична онлайн платформа, колекция от филми, педагогически материали, обучение на учители и дейности с деца и младежи на възраст от 6 до 19 години.

На 12 юни 2019 г. ученици от луковитските училища ПГСС „Сергей Румянцев“ и СУ „Алеко Константинов“ посетиха прожекцията на румънския филм „Най-щастливото момиче на света“. Мероприятието бе организирано от педагогическия експерт на програмата Даниел Симеонов и се проведе с любезното домакинство на библиотеката при НЧ „Съзнание 1895“ гр. Луковит.

Богатият на детайли филм на режисьора Раду Жуде обхваща няколко тематични посоки. Учениците лесно успяха да установят специфичния документален подход на режисьора към историята и да идентифицират основния конфликт – взаимоотношенията между деца и родители. Тънкият хумор, близката връзка с посттоталитарния контекст, екзистенциалните лутания на главната героиня – тийнейджърка, спечелила лек автомобил от лотария, бяха сред най-дискутираните теми след прожекцията. Младежите също обсъдиха как би се променил сюжетът на филма и какъв би бил финалът му, ако той е създаден в Холивуд.

Програмата CinEd цели да предостави привилегирован достъп до европейското кино и неговото богатство, да запознае младите хора с културното и лингвистичното му разнообразие, да развие способността им за критически анализ, както и познанията им за кинематографичните техники и език. Инициирана и координирана от Френския институт в Париж, програмата се реализира с подкрепата на десет асоциирани партньори от осем европейски държави – България, Испания, Италия, Франция, Португалия, Румъния и Чехия. Координатор на проекта за България е Сдружение „Арте Урбана Колектив“.

В Луковит следващата прожекция на европейски филм от богатата колекция на CinEd се предвижда за есента.


Споделете:

Свалете в PDF