СЕКРЕТАРЯТ НА ОБЩИНАТА УЧАСТВА В МЕЖДУНАРОДНА СРЕЩА ПО ПРОЕКТ В СФЕРАТА НА ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ

понеделник, 30 януари 2023 141

Секретарят на общината Камелия Василева участва в международна среща по проект, насочен към прилагане на иновативни методически стратегии в професионалното образование. Домакин бе ПГСС „Сергей Румянцев“ гр. Луковит.

В петък директорът на професионалната гимназия Антоанета Нечева посрещна представители на партньорските организации, изпълняващи проект „Добри практики в използването на дигитални образователни ресурси в професионалното образование в областта на горското стопанство и околната среда“ по Програма „Еразъм+“. Инициативата за посещението е на инж. Златина Каталиева – директор на НПГГСД „Сава Младенов“ гр. Тетевен. Националната професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване изпълнява проекта, заедно с Фондация „Avantia“ от Испания, Дружество „Bodi svetloba“ от Словения и Професионална техническа гимназия Gürpınar от Истанбул, Турция. Целта е да се съберат повече ресурси и иновации, които да имат отношение към природата и да бъдат използвани в обучението. Инж. Каталиева обясни, че в рамките на проекта ще се създаде банка с 80 дигитални ресурса, които ще се разпространяват сред училищата в четирите държави.

Секретарят г-жа Василева поздрави проектните екипи за полезното сътрудничество по една толкова важна тема, поднесе сувенири и представителни материали за спомен от посещението им и ги прикани да се насладят на природните забележителности в района на Луковит и Тетевен.

В луковитското училище международната делегация разгледа битов кът, направен от учениците по повод предстоящия празник Трифон Зарезан. Посети училищния STEM център и се запозна с работата на клуба по роботика, ръководен от старши учителя Марицела Цолова. Включи се в нейния урок на тема „Супер енергия“, проведен с икономист-информатиците от 9 клас. Коментирана бе и проектната им задача за превръщане на училищната сграда в енергонезависима. Под ръководството на инж. Христо Христов, агроеколози от 11 и 12 клас на свой ред демонстрираха пред гостите агрегиране на колесен трактор с работна машина и регулиране на плуг. Гостуването приключи с посещение на Златния парк в Луковит, разкриващ част от красивата и съхранена природа на района. Постигнато бе съгласие за бъдещи съвместни дейности в областта на роботиката, зелената химия и агроекологията.


Споделете:

Свалете в PDF