С ТЪРЖЕСТВЕНА ЗАРЯ-ПРОВЕРКА В РУМЯНЦЕВО ОТБЕЛЯЗАХА 126 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА СЕРГЕЙ РУМЯНЦЕВ И 137 ГОДИНИ ОТ СЪЕДИНЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

сряда, 07 септември 2022 688

Тържествена заря-проверка по повод 126 години от рождението на Сергей Румянцев и 137 години от Съединението на България се проведе на 5 септември 2022 г. в село Румянцево.

Мероприятието се осъществи по инициатива на кмета Нина Вацова и Сдружение „Румянцево“, сценарият бе дело на Милен Иванов. Участие взеха военнослужещи от 12 Авиационна база – Долна Митрополия, членове на сдружението и ученици от местното основно училище. Сред официалните лица бяха заместник-кметът на общината Георги Георгиев, командирът на авиобазата полковник П. Банков, началникът на щаба полковник И. Пешаков и командирът на военното полицейско формирование капитан Георгиев.

Презентация за Съединението на България направи Петко Лазаров, студент във ВТУ „Св. СВ. Кирил и Методий“. На паметника на безстрашния родолюбец, деец на БЗНС и поет Сергей Румянцев бяха поднесени венци и цветя от името на Община Луковит, Кметство Румянцево, 12 Авиационна база – Долна Митрополия и Военно полицейско формирование, ОУ „Христо Ботев“ с. Румянцево, СУ „Алеко Константинов“ гр. Луковит, ПГСС „Сергей Румянцев“ гр. Луковит, Народно читалище „Наука 1927 г.“ с. Дъбен, Народно читалище "Д. Благоев 1895 г." с. Румянцево, Пенсионерски клуб „Сергей Румянцев“, областния съвет на ДПС и общинската организация на БСП. Зарята бе осигурена от ловно-рибарската дружинка на Румянцево.

Димитър (Мито) Дилов Диловски, известен с псевдонима Сергей Румянцев, е роден на 5 септември 1896 г. в луковитското село Блъсничево, което днес носи неговото име. Участва като доброволец в Балканската война. Завършва Школата за запасни подпоручици в Княжево. По време на Първата световна война се сражава на Дойранския фронт като командир на рота, раняван е три пъти. Учителства в родното си село и Златна Панега, бори се за откриване на гимназията в Блъсничево. Работи в Народния театър. През 1921 г. става член на БЗНС и постъпва на работа като коректор във в. „Земеделско знаме“. Учи право в Свободния университет в София. Става частен секретар на поета Цанко Церковски. Придружава Александър Стамболийски на конференцията в Генуа (1922). Заедно с поета Трифон Кунев основава хумористичното земеделско списание “Див дядо” (1922). Приживе публикува само стихосбирката “Селски бодили” (1924), която е конфискувана веднага след отпечатването й. Както е известно, 1925 г. остава в българската историческа и политическа летопис с хилядите убийства след Деветоюнския преврат и Септемврийското въстание. Между убитите български патриоти от средите на интелигенцията са имената на поетите Гео Милев, Христо Ясенов и Сергей Румянцев.

,,Ний се родихме в дни на бури
и посред бури растем,
и посред бури в блян лазурен
за слънце няма ний да спрем."


Споделете:

Свалете в PDF
https://www.livechatalternative.com/