ПОВИШЕН ИНТЕРЕС КЪМ ПРАЗНИКА НА ВИНОТО И ГРОЗДОВАТА РАКИЯ В ЛУКОВИТ

понеделник, 05 февруари 2024 345

Заместник-кметът Георги Георгиев взе участие в традиционната Винария`2024, организирана в Луковит от НЧ „Съзнание 1895“ по повод Трифон Зарезан.

Празникът на виното и гроздовата ракия се провежда ежегодно по инициатива на читалищния секретар Красимир Ралчев, а домашно приготвените напитки получават професионалната оценка на доказания експерт доц. д-р Ваньо Хайгъров.

Награждаването на най-добрите еликсири от реколта 2023 г. се състоя днес и започна с молебен за берекет на гроздето и виното, отслужен от свещеник Евгени Цветанов.

Красимир Ралчев и доц. Хайгъров поздравиха участниците и отчетоха повишен интерес към конкурса.

За най-добър производител на домашно червено вино беше обявен Петър Стефанов. Две втори места бяха присъдени съответно на Йордан Веселинов и Цветан Кирилов. Евгени Иванов се нареди на почетното трето място. 

При белите вина дългогодишният учител по биология Лиляна Ненчева спечели първо място, а еликсирът на Стефан Стоянов се класира на второ място.

Две първи и две втори места бяха присъдени при гроздовите ракии. Най-добри се оказаха домашниците на Младен Петков и на почетния гражданин на общината и дългогодишен директор на училището в Бежаново – Венцислав Манолов. Братът на Младен – Любомир Петков, си подели второто място със заместник-кмета Георги Георгиев.

Пламен Петков осигури съпровождащите дегустацията млечни мезета, сред които бе и уникалното Пастирско сирене, което се приготвя от био овче или козе мляко и отлежава над 60 дни.

За втора година празникът се осъществи с щедрото съдействие на Артур Асланян от изба „Златна“, чийто лозя се отглеждат в Петревене и Тодоричене по биологичен начин. Винарната произвежда биологични вина с марка Pure Wine – бяло, червено и розе.


Споделете:

Свалете в PDF
https://www.livechatalternative.com/