ПЕТРОВСКИ ОБРОК В ДЕРМАНЦИ И ВИТСКИ ПРАЗНИЦИ В ЪГЛЕН

понеделник, 01 юли 2019 496

В деня на светите апостоли Петър и Павел селата от Витската долина в община Луковит за пореден път доказаха, че традициите са живи благодарение на своите пазители и че поддържат с енергия и виталност местния общностен дух.

За четиринадесета година земеделските производители Марин Гаврилов и Румен Даков организираха Петровски оброк в Дерманци. Големият общоселски празник за берекет и благоденствие се проведе при параклиса „Св. Петър“, издигнат в близост до плодородните земи на дерманчени. Отец Тодор отслужи водосвет и освети обредната трапеза, а деца от селото изпълниха традиционни ритуали за дъжд, плодородие и защита от градушки. Събитието бе уважено от председателя на Общински съвет Луковит д-р Данаил Динков.

В Ъглен по инициатива на писателя Йото Пацов и под патронажа на кмета на община Луковит Иван Грънчаров се проведе четвъртото издание на Витските празници със състезание по улов на речна риба. Живописният Рачков вир на река Вит събра риболовци от Ъглен, Луковит, Плевен, Ловеч и София. С мъдри съвети, весели закачки и сърдечно отношение майсторите въдичари изцяло подпомогнаха участващите в надпреварата деца и младежи, които в крайна сметка спечелиха повечето призови места.

С най-голям улов се отличи 10-годишният Петър Добрев и заслужено грабна първото място. На второ и трето място се класираха младият местен риболовец Стамен Христов и Веселин Христофоров от Луковит. Наградата на кмета на общината бе присъдена на 8-годишния Симеон Бешков от Плевен. Никола Илиев бе удостоен с приза на местното НЧ „Отец Паисий 1926 г.“, а отличието на Ъгленската ловно-рибарска дружинка бе присъдено на Марин Христов. Единствената жена в състезанието – Цветомира Стефанова, получи специалната награда на Ловно-рибарско дружество „Сокол“ - Луковит. Иван Димитров от София спечели почетния приз на хотелски комплекс „Иглен“.


Споделете:

Свалете в PDF