ПЪРВА ЦЯЛОСТНА ПРЕДСТАВИТЕЛНА ИЗЯВА И СРЕЩА С МЕСТНИ ТВОРЦИ ОРГАНИЗИРА ЧИТАЛИЩНИЯТ ЛИТЕРАТУРЕН КЛУБ В ЛУКОВИТ

петък, 19 април 2024 144

Първа цялостна представителна изява направи Литературен клуб „Поезия и още нещо“ при Народно читалище „Съзнание 1895“ - Луковит.

Клубът беше сформиран в началото на месец февруари, под ръководството на учителя Поля Цолова, която наскоро издаде дебютната си стихосбирка „(Ако) мога“. В новата читалищна форма засега участват 15 ученици от СУ „Алеко Константинов“ на възраст от 9 до 17 години, но клубът продължава да очаква нови членове и от други учебни заведения в града.

Тази вечер младите дарования представиха пред членове на читалищното настоятелство и ценители на мерената реч свои стихотворения, с които вече участват в литературни конкурси в страната. Към техния рецитал се присъедини и Елена Стилиянова – автор на издадената в началото на годината книжка „Вълшебният свят на Мики и Мини“ (приказка в рими) и член на училищния клуб „Поезията - свят на мечти“ при ПГСС „Сергей Румянцев“.

След представянето на своите първи поетични опити, участниците имаха удоволствието лично да се срещнат с част от творците на Луковит – утвърдени имена за местната общественост, отличавани в престижни конкурси и публикували свои произведения в регионални и национални издания.

Павлина Цалева, Диляна Колева, Антоанета Нечева и Поля Цолова разкриха част от съкровения си свят с подбрани авторски творби, споделяне на ключови моменти от своите творчески биографии, съвети и препоръки.

Децата и младежите се увериха, че светът на един творец винаги е интересен, многоцветен и многопластов. В откровения разговор стана дума за куража, смисъла, вдъхновението, честността пред белия лист, превратностите на времето, възходите и трудностите, и най-вече – за богатството на родния език.

Да си грамотен е модерно, да разкриеш душата си е смело, а да споделяш духовните дарове с другите – безценно. Тези и още много послания усилиха творческата искра в младите умове и сърца.

Силно насърчение за прохождащите поети беше участието в дискусията и на учителите Галина Томова и Цветелина Тошева, а читалищният секретар Красимир Ралчев ги мотивира за следваща подобна литературна изява в началото на месец юни.     


Споделете:

Свалете в PDF
https://www.livechatalternative.com/