ОТСЛУЖЕН БЕ БЛАГОДАРСТВЕН МОЛЕБЕН ПО ПОВОД 80-ГОДИШНИНАТА ОТ СПАСЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ЕВРЕИ

вторник, 14 март 2023 142

На 10 март 2023 г. свещениците от Луковитската духовна околия отслужиха благодарствен молебен по случай 80-годишнината от спасяването на българските евреи. След края му беше прочетено Патриаршеското и Синодално послание във връзка с годишнината.

Службата се състоя в храм „Св. вмчк Георги Победоносец“ гр. Луковит. Присъстваха заместник-кметът на общината Георги Георгиев, директорът на СУ „Алеко Константинов“ Мая Ралчева, представители на общинската администрация, читалището и местни организации.

Спасяването на българските евреи е единствен по рода си акт, с който цял народ се опълчва срещу антисемитската политика в годините на Втората световна война. На 9 март 1943 година е отменена заповедта на депортацията на евреите, а на 10 март са освободени част от задържаните евреи. Изселени са в по-малки населени места в страната.

Луковит е едно от селищата, в които са настанени евреи. Сред тях е Мони Декало – един от четиримата антифашисти, разстреляни през 1944 г. в местността „Хумата“.

Във връзка с годишнината и съгласно решение на Св. Синод благодарствени молебени бяха отслужени на 10 март във всички епархии на БПЦ-БП.


Споделете:

Свалете в PDF