ОБРЪЩЕНИЕ НА КМЕТА ИВАН ГРЪНЧАРОВ ПО ПОВОД 24 МАЙ – ДЕН НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА И НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ

неделя, 24 май 2020 108

Уважаеми съграждани,

Дами и господа,

Днес празнуваме славния исторически момент – създаването на нашата азбука и защитата на правото на всеки народ да слави Бога на своя език.

Благодарността и паметта за този велик дар, заедно с преклонението пред делото на светите братя Кирил и Методий и на техните ученици, всяка година луковитската общественост засвидетелства с най-масовата празнична проява от общинския културен календар. На 24 май в центъра на Луковит винаги е манифестирала българската духовност чрез съвременните си лица – учители, ученици, културни деятели и общественици. И макар с пълно основание да сме съзнателни към изискванията на извънредните условия, няма как да не отбележим, че това днес липсва и остава незаменимо като усещане за сетивата, ума и сърцето.

Реших тази година да не награждавам индивидуално заслужили учители, защото всеки педагог в общината ни заслужава награда. Образователната система беше изправена пред изпитание. Училищата са затворени. Но чрез информационните технологии и с огромните усилия на всички – ръководни структури, учители, ученици и родители, пътят на просвещението продължи. Това е отговор на предизвикателството, който буди респект и в морално отношение изисква персонално признание към всеки участник в този процес. Той обаче неминуемо е и сигнал, че сме длъжни да опазим родното слово в информационното общество. Защото словото е съхранило духа и вярата на българите и дава същите сили на днешното поколение да върви напред.

През тази година ще спазя традицията по отношение на зрелостниците, тъй като финалът на техния училищен живот няма да се повтори. До края на учебната година, по подходящ начин с оглед на противоепидемичните мерки, ще връча награди на най-изявените от тях, завършващи средното си образование с отличен успех.

На всички учители, творци, дейци на културата и духовността, на учениците и абитуриентите в общината пожелавам здраве, енергия и всеотдайност в развитието на просветата, науката и културата на съвременна България.

Поклон пред светителското дело на небесните покровители на Европа – св. св. Кирил и Методий!

Честит 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост!

 

ИВАН ГРЪНЧАРОВ
Кмет на Община Луковит


Споделете:

Свалете в PDF