НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ „ЖИВОТ СЛЕД ИНСУЛТ“

четвъртък, 11 май 2023 508

Асоциацията за инсулт и афазия провежда Национална кампания „Живот след инсулт“ по повод 9 май 2023 г. – Европейския ден за информираност за инсулта.

Кампанията се организира през последните две години в България, целейки намаляване негативното въздействие на инсулта върху българското общество.

През тази година в Европа кампанията преминава под надслов „Живот след инсулт“. Темата е израз на общите усилия на Континента, обществото да възприеме различни гледни точки към сложните проблеми, в опит да бъде осигурен качествен живот на преживелите инсулт.

Въпреки, че в страната инсултът получава повече внимание през последните години, продължава да липсва надеждна статистическа информация и анализ, като отправна точка за ефективна борба с инсулта.

Поради тази причина Асоциацията за инсулт и афазия предоставя брошури и плакати със симптомите на инсулт, а те най-общо са три:

  • Увисване на ъглите на устата;
  • Изтръпване и слабост в едната ръка;
  • Нарушения в говора.

Забелязвайки дори един от тези три симптома, е разумно да се потърси незабавна помощ на тел. 112, напомнят от Асоциация за инсулт и афазия.

Допълнителна информация може да бъде потърсена на разкрития от Асоциацията Национален телефон за подкрепа при инсулт 0700 11 404.

На 9 май 2023 г. стартира Регионалната група за взаимопомощ след инсулт в социалните мрежи. Всеки пострадал от инсулт, неговите близки и хората, които го обгрижват могат да се регистрират във Фейсбук групата на адрес: stroke.bg.lovech.help

Групата е част от общо 28, съответстващи на областните административни центрове групи за взаимопомощ, в които ще могат да бъдат поставяни въпроси към институциите, медицински и други експерти, ще бъде дадена гласност на пострадалите от инсулт, за да определят най-важните за тях въпроси за разрешаване, ще почувстват, че не са сами.

Предоставените от Асоциацията брошури и плакати са достъпни за всички граждани пред сградата на Община Луковит, на ул. „Възраждане“ №73.

Заедно заставаме зад каузата животът след инсулт да бъде пълноценен, съзидателен, полезен за човека и обществото. Защото това е спасен живот, който заслужава да се живее пълноценно!


Споделете:

Свалете в PDF
https://www.livechatalternative.com/