НА ПРАЗНИКА НА ЛУКОВИТ ПРОФ. НАДЕЖА СЕЙКОВА И ОРЪЖЕЙНИКЪТ НА ЛЕВСКИ – ВИТКО ЛАЛЕВ, БЯХА ОБЯВЕНИ ЗА ПОЧЕТНИ ГРАЖДАНИ

събота, 06 май 2023 636

Със света литургия, отслужена от енорийските свещеници в храм „Св. вмчк Георги Победоносец“ започна днес в Луковит тържественото честване на 6 май – Ден на града и празник на църквата.

От ранни зори майсторите готвачи се заеха с приготвяне на курбана, а кметът по традиция приветства жителите и гостите на града.

В празничната програма взеха участие фолклорна формация „Дилянка“ с народната певица Надка Томова, детски танцов състав „Луковитски бисери“ и гайдарска група при НЧ „Съзнание 1895“, мажоретен състав, сформиран по общинския проект „Мотивация за образование в Луковит“, вокална група „Интелект“ и фолклорен танцов клуб „Луковитски бисери“ с Емилия Тилова. Водещ бе председателят на общинския ученически съвет Ивон Маринова.

На официална церемония кметът Иван Грънчаров и председателят на общинския съвет д-р Данаил Динков удостоиха със званието „Почетен гражданин на Община Луковит“ две забележителни личности.

Съгласно решение на общинския съвет посмъртно званието бе присъдено на Витко Лалев - оръжейникът на Васил Левски от Първи окръжен революционен комитет в Българско 1872 г. Роден е през 40-те години на XIX век в с. Голям Извор, бил е в четата на Димитър Общи и е отговарял за оръжейната служба в революционния комитет. След Освобождението става първият български кмет на с. Голям Извор, а около 1890 г. се преселва Луковит, където живее до смъртта си през 1932 г. Занимава се с железарство и се прочува като голям майстор на земеделски уреди и сечива. Притежава съществени заслуги за националноосвободителното движение на българския народ и със своите дела и безкористен живот е пример за поколенията. На днешната церемония отличието прие неговият правнук – полк.о.з. Георги Витков.

Със званието „Почетен гражданин на Община Луковит“ бе удостоена и българската актриса, режисьор и театрален педагог – проф. Надежда Сейкова. Тя е родена в град Луковит и днес е един от най-утвърдените преподаватели по актьорско майсторство, както и единствената жена ректор на ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ (1981-1987 г.). Носител е на редица награди, сред които са Орден „Стара планина“ I степен за изключителни заслуги в областта на културата (2011 г.), Голямата награда „Аскеер“ за цялостен принос към театралното изкуство (2014 г.), наградата „Икар 2016“ за изключителен принос към българския театър и почетната награда за театрална педагогика на френската академия за театър и кино „Флоран“ (2019 г.). Притежава значим принос за развитието на театралното изкуство на национално ниво и съществени заслуги за популяризиране името на родното място в страната и чужбина.

Проф. Сейкова не успя да присъства на церемонията, но предаде поздравите и благодарността си с думите: „Трогната съм! Благодаря на моя роден град! Днешният ден се превръща в личен празник за мен“. От нейно име, представителните знаци на званието прие инициаторът на предложението – общинския съветник Бистра Лазарова.


Споделете:

Свалете в PDF
https://www.livechatalternative.com/