На Благовещение в ПГСС «Сергей Румянцев» почетоха паметта на загиналите във войните луковитчани

четвъртък, 25 март 2021 123

Днес в ПГСС „Сергей Румянцев“ гр. Луковит се състоя традиционната церемония за почитане паметта на загиналите във войните герои от Луковит. Възпоменанието се осъществява ежегодно на Благовещение по инициатива на учителя и общински съветник Георги Антонов.

Пред паметните плочи, поставени на фасадата на училищната сграда, отец Евгени отслужи панихида за загиналите 114 луковитчани във войните 1912-1919 г. С оглед на противоепидемичните мерки в церемонията взеха участие директорът на гимназията Антоанета Нечева, нейният заместник Анатоли Владимиров и само част от училищния екип. Цветя на паметните плочи поднесе заместник-кметът Георги Георгиев.

Училището е построено от признателното луковитско население като гимназия-паметник на героите от града и околията, дали живота си за България. Преди 102 години – на 12 март 1919 г. в Луковит е учреден Фондът за построяването й. Строителството продължава повече от 15 години и се осъществява с частни дарения, общински и държавни средства. Първият училищен звънец бие на 15 септември 1937 г. 

В последните години училищното ръководство полага сериозни усилия за модернизиране на базата. В момента се осъществява ремонт и реконструкция на помещение с площ 155 кв.м и превръщането му в два кабинета – нова класна стая и информационен център. 


Споделете:

Свалете в PDF