НА БЛАГОВЕЩЕНИЕ ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ЗАГИНАЛИТЕ ВЪВ ВОЙНИТЕ ЛУКОВИТЧАНИ

понеделник, 27 март 2023 338

На 25 март в Професионалната гимназия по селско стопанство „Сергей Румянцев“ гр. Луковит се състоя традиционната церемония за почитане паметта на загиналите във войните луковитчани.

От името на Община Луковит цветя на паметните плочи поднесоха заместник-кметът Георги Георгиев и началникът на отдел ОСМД Стела Любомирова. Панихида отслужи свещеник Евгени Цветанов.

Гимназията е построена от признателното луковитско население като гимназия-паметник на героите в Първата световна война. Открита е на 15 септември 1937 г. През 1995 г. по инициатива на местното гражданско сдружение „Роден край” на фасадата на гимназиалното здание са поставени паметни плочи с имената на загиналите във войните луковитчани.

Ежегодно на Благовещение ПГСС „Сергей Румянцев“ със съдействието на Община Луковит провежда поклонението. Церемонията за отдаване на почит е по сценарий на Георги Антонов и тази година беше реализирана от организационен екип, включващ педагозите Диляна Колева, Виктория Йорданова, Виолета Милчева, Пламен Панталеев, Преслава Николова и ученици от 9 и 11 клас.

В словото си директорът на гимназията Антоанета Нечева напомни, че част от българската мощ е запечатана в тези две мраморни плочи. Покрай тях всеки ден минават учители и ученици, влизайки в храма на знанието. А с традиционната церемония на Благовещение те заявяват: „Спете в мир, борци! Ние помним и пазим заветите!“


Споделете:

Свалете в PDF
https://www.livechatalternative.com/