ЛУКОВИТ ОТБЕЛЯЗА НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК С ОБЩОГРАДСКО ТЪРЖЕСТВО

вторник, 05 март 2019 179

По традиция Националният празник 3-ти март бе отбелязан в Луковит с общоградско тържество.

След сутрешната неделна литургия в храм „Св. вмч. Георги“, енорийските свещеници отслужиха панихида в памет на героите, отдали живота си за свободата на България.

В следобедните часове честването продължи на площад „Трети март“ с тематични песни и танци в изпълнение на местни таланти. В концерта се изявиха детска вокална група „Весели гласчета“ към началното училище, възпитаничката на професионалната гимназия Никол Ангелова и читалищните състави – фолклорна формация „Дилянка“ и детски танцов състав „Луковитски бисери“.

В словото се кметът Иван Грънчаров припомни част от уроците на историята и призова „да запазим в сърцата си ценностите и идеалите, които съхраниха цял един народ през най-мрачните дни на робство“.

За поредна година местното сдружение „Юнашко дело“ представи възстановката „Стоян войвода“, създадена по мотиви от народното песенно творчество. В нея взеха участие и членове на Национално дружество „Традиция“ от Луковит и Етрополе.  

След впечатляващата жива картина, признателните луковитчани се насладиха на пиротехнически спектакъл с дневни фойерверки и се хванаха на хоро.


Споделете:

Свалете в PDF