КМЕТЪТ НА ОБЩИНАТА ВЗЕ УЧАСТИЕ В ТЪРЖЕСТВЕНА ЗАРЯ-ПРОВЕРКА В СЕЛО РУМЯНЦЕВО

четвъртък, 07 септември 2023 125

Кметът на общината Иван Грънчаров отдаде почит пред паметника на Сергей Румянцев. Това стана на 5 септември в село Румянцево, по време на тържествена заря-проверка за отбелязване на 127 години от рождението на безстрашния родолюбец, поет и деец на БЗНС и на 138 години от Съединението на България.

Мероприятието беше организирано от Сдружение „Румянцево“, Кметство Румянцево и местното НЧ „Димитър Благоев-1895 г.“. Участие взеха военнослужещи от 12 Авиационна база – Долна Митрополия. Наред с кмета на общината, сред официалните лица бяха председателят на общинския съвет д-р Данаил Динков, началникът на щаба на авиобазата подполковник Н. Николов, комендантът майор Д. Колимечкова и командирът на военното полицейско формирование капитан И. Георгиев.

Слово произнесе кметът на селото Нина Вацова, обръщение направи и директорът на местното ОУ „Христо Ботев“ Мария Иванова. В тематичната програма се изявиха деца и ученици, членове на сдружението, читалищният секретар Сузана Асанова, председателят на пенсионерския клуб Николинка Божкова, както и мажоретният състав при ПГСС „Сергей Румянцев“ гр. Луковит.

Венци и цветя на паметника на Сергей Румянцев бяха поднесени от името на всички представлявани институции и на училища, читалища и организации от общината.

Димитър (Мито) Дилов Диловски, известен с псевдонима Сергей Румянцев, е роден на 5 септември 1896 г. в луковитското село Блъсничево, което днес носи неговото име. Участник е във войните за национално обединение, близък съратник на Александър Стамболийски и член на БЗНС от 1921 г., Литературната си дейност започва непосредствено след Първата световна война. Лириката му е с политическа насоченост, единствената му стихосбирка „Селски будили“ е конфискувана от властите. Убит е по време на априлските събития от 1925 г. Името му остава завинаги в българската национална памет, редом с имената на най-изявените ни поети и революционери.


Споделете:

Свалете в PDF
https://www.livechatalternative.com/