КМЕТЪТ НА ЛУКОВИТ ИВАН ГРЪНЧАРОВ ОТКРИ ЧЕТВЪРТОТО ИЗДАНИЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪБОР НА МЛЕКОПРЕРАБОТВАТЕЛИТЕ

вторник, 10 септември 2019 552

За четвърта поредна година за три дни – 06, 07 и 08 септември 2019 г. – Луковит се превърна в център на традициите и новостите в млекопреработвателния бранш.

В Деня на Съединението на България в града на Луковитските моми стартира четвъртото издание на Националния събор „Млечният път на България през вековете“. Изложението се организира от Асоциацията на млекопреработвателите в България /АМБ/ и Община Луковит, със съдействието на Министерството на земеделието, храните и горите и на Държавен фонд „Земеделие“. В изложбените зони на площад „Трети март“ своята продукция представиха  млекопреработватели, млекопроизводители, производители на закваски, на машини, на хляб, вино, земеделски производители на различни видове храни и занаятчии.

Кметът на община Луковит Иван Грънчаров, който е и член на управителния съвет на АМБ, официално откри събитието. В церемонията участваха и народният представител Калин Василев, председателят на Общински съвет Луковит д-р Данаил Динков,  директорът на Областна дирекция по безопасност на храните д-р Росен Федерчев, главният секретар на Българската стопанска камара Добри Митрев, съпредседателят на Националния съюз на говедовъдите в България Рангел Матански, който извърши и ритуалното плисване на менче с мляко на площада, проф. Светла Данова от Института по микробиология при БАН и доц. Мария Йотова от Токийския университет - Япония.

Една от атракциите в програмата бе кулинарното шоу на Ути Бъчваров „Най-големият тиган гостува на Луковит“. Известният кулинарен тв водещ посети много от щандовете в изложението и прояви интерес към тънкостите в производството и съхранението на млякото, сиренето, и кашкавала в различните райони на страната. Млекопреработвателите щедро предоставиха всички необходими продукти за приготвянето на огромен миш-маш. Ути Бъчваров сготви традиционното ястие със 100 килограма българско бяло саламурено сирене. В незабравимото готварско шоу като кулинарни помощници взеха участие и много деца, обучаващи се в местното СУ „Алеко Константинов“.

Малчугани от различни възрасти се включиха и в забавните млечни игри, подготвени и проведени от водещия на събора – популярният телевизионер и отличен кулинар Иво Танев. В игрите децата показаха бързина, съобразителност, познания и с удоволствие се насладиха на млечните продукти "Милкком", "Забърдо" и "Славянка".  

Ценителите на традиционните български вкусове – сирене и вино, с интерес уважиха обявената в програмата на събора дегустация. Тя се осъществи под вещото ръководство на Маргарита Христова – световен дегустатор, редактор на списание „BGWine” и международен съдия в елитните конкурси за вино и спиртни напитки: Concours Mondial de Bruxelles и Spirits Selection by CMB. Бели, червени вина и тип розе на Edoardo Miroglio и Angel`s Estate бяха поднесени с прецизно подбрани видове сирена и кашкавал „Обнова“, „Жоси“, „Лакрима“, „Виола“ и „Елит“. Участниците в дегустацията опитаха и прочутото зелено сирене от с. Черни Вит.

В традиционния за събора Четвърти кулинарен конкурс „Млечният вкус“ местни майстори за поредна година демонстрираха кулинарни умения в две категории – млечен продукт и ястие с млечни продукти. Гозбите бяха оценявани от експертно жури с председател проф. Светла Данова от Института по микробиология при БАН и членове – доц. Мария Йотова от Токийския университет и Иван Глухаров от Мандра с. Обнова. Домашно приготвените сирена с трюфели и с чушки на Цеца Райкова от Дерманци спечелиха първо място при млечните продукти, следвани от крокмача на Витка Митова (Луковит), домашния кашкавал с чубрица на Анче Панталеева (Дерманци), разядката с козе мляко на Стефка Панталеева (Дерманци), млечният крем на Тотка Несторова (Дерманци), домашния катък на Цветелина Матева (Горан) и овчето мляко на Миглена Георгиева (Петревене). При ястията с млечни продукти най-високо бе оценена баницата с локум на Тотка Маринова от Луковит. Следващи в класацията се наредиха баницата на Стефка Маринова (Луковит), качамакът на Милена Георгиев (Петревене), чийзкейкът на Цветелина Матева (Горан), ястието „Пиленца“ на Янка Чернева (Дерманци), ястието „Сивушка и Белчо“ на Милка Найденова (Луковит) и тортата на Йорданка Велчева (Петревене).

През дните на събора участниците и посетителите се насладиха на етнографска палитра от звуци, ритми и багри чрез фолклорните концерти на Цветелина с танцова формация „Антик“, Ива Давидова с танцова формация „Приятели чрез танца“, Латинка Петрова, фолклорен танцов ансамбъл „На Мегдана“ гр. София с художествен ръководител Даниел Костов, гайдарска група от гр. Смолян и фолклорен танцов ансамбъл „Магия“ гр. Ловеч с художествен ръководител Маргарита Атанасова.


Споделете:

Свалете в PDF