СТАНОВИЩЕ НА РЗИ-ЛОВЕЧ ОТНОСНО ЗАВЕДЕНИЯ ЗА ХРАНЕНЕ, БАНИЧАРНИЦИ И КЕБАПЧИЙНИЦИ
СТАНОВИЩЕ
по прилагането на Заповед № РД-01-124/13.03.2020г. на Министъра на здравеопазването
Съгласно горецитираната заповед и допълненията към нея, визиращи обектите за търговия с храни е посочено, че се преустановяват посещенията в различни обекти, изброени в т.I.1, като на ресторантите и заведенията за бързо обслужване е разрешена доставка на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. РЗИ не е издавала заповеди за спиране дейността на тези обекти. Мерките в тази заповед са насочени към клиентите, потребителите на тези обекти. Предвид изричния текст в заповедта, че се разрешава на ресторантите и заведенията за бързо обслужване доставка на адрес следва тези обекти да организират дейността си по начин, осигуряващ строго спазване на здравно-хигиенните изисквания по приготвяне, опаковане и доставка на клиента, при спазване на добрите търговски практики и системи за управление безопасността на храните и след като регистрират дейност кетъринг в ОДБХ.
В заповедта не са конкретизирани видовете заведения за бързо обслужване в контекста на забрана за посещения. Има обекти в тази група, в които няма зала за клиенти, както и такива със зали с места за обслужване на място. В обекти от вида заведения за бързо обслужване без зала за клиенти и с ограничен асортимент (бюфет, павилион за дюнер, кебапчийица и др. от този вид), при които е осигурена предпазна бариера-стъклена, PVC, пластмасова през гише) на практика клиентът няма пряк достъп до предлаганата храна. При тези обекти основният здравен риск в условията на епидемия е приготвянето, предлагането на храна и боравене с пари от един и същ работник, предлагането на непакетирани предварително храни, неправилно използване на лични предпазни средства от работника.
По аналогия на обектите за тестени закуски (баничарници), описаните по-горе обекти без зала за клиенти и при спазване на всички здравно-хигиенни изисквания и осигурени условия за недопускане прекия контакт на клиента с предлаганите храни, няма да бъде в нарушение на заповедта на министъра и те могат да работят, спазвайки следните условия:
- Този тип обекти да работят с ограничен асортимент от бързо приготвени храни – напр. сандвичи, хамбургери, пържени картофи, скара от месни полуфабрикати, салати, сосове, готови тестени изделия, пакетирани изделия, топли и студени напитки.
- Предлаганата храна да е предварително опакована или да се опакова пред клиента;
- Да не се допуска кръстосано замърсяване на храна и пари (следва приготвянето и опаковането на храната и боравенето с парични средства да е от различни лица в обекта);
- Задължително използване на предпазно работно облекло, маски и ръкавици от работниците в обекта;
- Да се учести дезинфекционния режим в обекта;
- Да не се допуска на работа в обекта персонал със здравословни оплаквания;
- Да се създаде организация за недопускане струпване на хора на прилежащите към обекта площи, като чрез подходящи табели се указва спазването на дистанция на 1,5-2 м между лицата.
- Стриктен контрол от страна на бизнес-оператора на тези обекти за спазване въведените процедури за почистване и дезинфекция на повърхности и оборудване, поддържане на лична хигиена и здравословно състояние на персонала.
Кухненска продукция (напр. супи, готвени ястия, десерти) е обвързана с предлагане в заведения със зали за хранене, консумация на място и посещения в обекта и същата е разрешена само за приготвяне и доставка за в къщи, съгласно заповедта на Министъра.
Регистрацията на обектите за производство и търговия с храни и контролът на тези обекти е от компетентността на ОДБХ Ловеч съгласно Закона за храните.
Регионална здравна инспекция гр. Ловеч