ДИРЕКТОРЪТ НА ОДМВР-ЛОВЕЧ И ОКРЪЖНИЯТ ПРОКУРОР СЕ СРЕЩНАХА В ЛУКОВИТ С ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА РОМСКИТЕ ОБЩНОСТИ ОТ ГРАДА И СЕЛАТА

събота, 21 март 2020

Във връзка с извънредното положение в страната и въведените строги противоепидемични мерки, днес директорът на Областна дирекция на МВР-Ловеч, ст. комисар Милен Маринов и административният ръководител на Окръжна прокуратура-Ловеч, окръжният прокурор Валентин Вълков, се срещнаха с представители на ромските общности от Луковит и селата в общината. Срещата се проведе в сградата на Община Луковит, със съдействието на кмета Иван Грънчаров и с участието на началника на РУ на МВР-Луковит, гл. инспектор Иво Рабаджиев, представители на общинското ръководство и районното управление.

Обсъдено беше конкретното съдействие, което ромските представители ще окажат на органите на реда и администрацията в извънредната ситуация. На първо място активно ще се провежда разяснителна кампания сред ромското население относно заразата с коронавирус, как се разпространява, какви мерки трябва да се взимат, спазването на карантината и наказателната отговорност при нейното нарушаване. Ще се сформират екипи от служители на районното управление и ромските представители, които ще обикалят махалите, ще обясняват на ромското население строгите правила, ще наблюдават за проява на симптоми и за спазване на превенцията и карантината. От днес допълнително два патрулни автомобила ще се включат в организацията за квартал „Изток“ в Луковит. Единият ще дежури на вход-изхода на квартала, другият ще патрулира по улиците с мегафон.

Ст. комисар Милен Маринов и окръжният прокурор Валентин Вълков бяха категорични, че е много важно активно да се водят разговори в неформална обстановка и ромските общности да разберат, че постоянното движение на хора в кварталите и извън тях трябва да се ограничи. От семейство да излизат да пазаруват по един, или най-много по двама души и да се прекратят всякакви организирани групови сбирки. Необходима е строга дисциплина и самоограничаване. На този етап контролът се осъществява със силите на полицията, но границата е много малка до въвеждане на още по-строги мерки.

https://www.livechatalternative.com/