История


Град Луковит е с традиции в областта на леката атлетика, волейбола, футбола, тенис на маса, подводното ориентиране и пещерното дело. Градът разполага с обновена и оборудвана спортна зала, спортен стадион в добро състояние и мултифункционално игрище за тенис на корт, баскетбол и футбол на малки вратички.

населено място

вид спорт

клубове

състезатели

треньори

Луковит

Волейбол

ВК “Ботев”

75

4

Луковит

Лека атлетика

ЛАК ”Атлетик-90”

56

1

Луковит

Футбол

ФК “Ботев”

95

4

Луковит

Тенис на маса

СКТМ “Комета Плюс”

43

2

Луковит

Карате - до

КБИ “Петромакс” клон Червен бряг

група Луковит

16

2

Луковит

Туристическо дружество

ТД “Златна Панега”

 45

1

Луковит

Пещерен клуб

ПК “Петър Трантеев”

10

2

 

Когато през далечната 1911 г. нашите деди са образували в Луковит Гимнастическо дружество “Юнак”, дори не са мечтали, че нашенци ще разчупят провинциалната си черупка. Но ето, че посетите сред будното население от “златната” долина семена започват да дават богати плодове само няколко десетилетия след запалената от пионерите искра. Интересното е, че тук любовта към спорта се прояви в национални измерения най- напред във волейбола, като имаше години, през които на специално изградения волейболен стадион в града се провеждаха важни национални състезания. Именно в този град се родиха и израснаха двама от най-големите национални състезатели по волейбол – Александър Александров и Петко Панталеев. Панталеев, който е почетен гражданин на Луковит, на едно от европейските първенства бе обявен дори за най-добрия нападател в Европа.

 Освен с волейбола Луковит се прочу преди години и със своя Морски клуб. Дълго време идеята за неговото основаване изглеждаше доста екстравагантна за местните хора, но не след дълго нашите талантливи и амбициозни момчета и момичета от изградената “морска” база зад язовирната стена на Синдиката се прочуха не само в страната, а и извън нейните предели. Морският клуб в Луковит започна своята активна дейност около 1970 г. Успешно се организира много добър курс за леководолази-любители и бързо бяха подготвени отлични състезатели в дисциплините морски спортен многобой, водомоторен спорт, плуване с плавници и особено в подводно ориентиране. По този начин клубът бързо се “абонира” за първото място на провеждащите се в страната различни състезания, на които луковитските състезатели почти винаги постигаха отборната победа. В разкошната база на Морския клуб край Златна Панега израснаха десетина майстори на спорта и повечето от тях формираха ядрото на националния отбор по подводно ориентиране. Освен големите успехи в републиканските, европейските и световни първенства, от които донесоха десетки медали и престижни титли, луковитските състезатели станаха и единствените носители на Купата на България – седем пъти от седем състезания. За това би трябвало да се запомнят имената на заслужилите майстори на спорта Георги Георгиев и Марин Христов, многократен републикански първенец с най-много отличия, тъй като и двамата са европейски и световни шампиони по подводна ориентиране. 

В границите на Общината се намира един от най-големите карстови райони в страната. На територията му се наблюдават всички повърхностни и подземни карстови форми – карни полета, валози, въртопи, грандиозни пещери, пропасти, карстови блата и каньони. Проучени са около 240 пещери, 6 от тях са феномена –“Проходна”,”Безимената”,”Задъненка”, ”Темна дупка”, ”Задънен дол с водопада”, ”Банковица”,”Свирчовица” - обявени с документ на МС за национални туристически обекти, пещерата “Парниците” в с. Бежаново - определена като природна забележителност в раздел ІІ “Защитени природни обекти с национална значение”. Пещерите са обявени за обект на изследване на Българската федерация по спелеология и Световната спелеоложка общност, която ги избра за еталон в международната научно-изследователска програма за сравнение на карстовите райони в света “PIGEK”. През 1964 г. се провежда първия по рода си Републикански пещерен събор с международна среща в с. Карлуково. През1964 г. е основан и клуб "Пещерняк" в гр. Луковит.

https://www.livechatalternative.com/