Кампания за превенция употреба на наркотици 2013

петък, 06 септември 2013 957

Кампания „Живот или дрога – избираш ти!” проведоха съвместно Община Луковит, Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и РУ „Полиция” гр. Луковит по случай 26 юни – Международен ден за борба с наркоманиите. 
Целта на местните превантивни инициативи бе да се повиши чувствителността на обществото по проблема с наркотиците чрез организиране на кампании с конкретни послания, предлагане на свободни от дрога алтернативни форми на развлечения, партньорство и привличане на малолетни и непълнолетни и родителите им в превантивния процес.
Кампанията стартира на 10 юни 2013 г., когато осмокласниците от основните училища в селата Дерманци, Торос и Румянцево се запознаха с видеофилм на National Geographic на тема „Метамфетамините” и разискваха по проблеми, касаещи зависимостите. 
На 17 юни в читалнята на библиотеката при НЧ „Съзнание 1895” гр. Луковит ученици от IХ до ХII клас на луковитските училища СОУ „Ал. Константинов” и ПГСС „Сергей Румянцев” участваха в конкурс за написване на есе на тема „Наркотиците – илюзии, страдания, престъпност”. Конкурсните творби бяха оценявани от жури в състав – учителите Тоня Ралчева и Павлина Цалева, и секретарят на МКБППМН Виолета Милчева.
Резултатите от конкурса бяха обявени на самия 26 юни в хотел „Дипломат Плаза”, където се проведе и Традиционният спортен празник, посветен на Международния ден за борба с накроманиите. Отново ученици от СОУ „Ал. Константинов” и ПГСС „Сергей Румянцев” се включиха в надпреварите по стрелба с лък, джаги и билярд. Победителите в конкурса за есе и в спортните дисциплини бяха наградени от Заместник-кмета на Община Луковит и Председател на МКБППМН г-н Цветелин Цоков.
Победители в конкурса за есе:
I-во място: Любослав Красимиров Хинов, 10 „б” клас, СОУ „Алеко Константинов”
II-ро място: Натали Иванова Милева, 10 „б” клас, СОУ „Алеко Константинов”
II-ро място: Мила Иванова Николаева, 10 „а” клас, ПГСС „Сергей Румянцев”
III-то място: Нина Руменова Стойнева, 10 „б” клас, СОУ „Алеко Константинов”
III-то място: Раян Захариев Арсов, 11 „а” клас, ПГСС „Сергей Румянцев”
Победители в състезателни игри:
„Най-добър стрелец” – Йоан Красимиров Йонков, 11 „а” клас, ПГСС „Сергей Румянцев”
„Най-добри състезатели в играта джаги” – Боряна Славеева Върбанова от 11 „б” клас и Росен Валериев Йотов от 10 „б” клас на СОУ „Алеко Константинов”
„Най-добър състезател в играта билярд” – Нина Руменова Стойнева, 10 „б” клас, СОУ „Алеко Константинов”